Nie przegap Black Week Deals
Wcześniejszy dostęp w naszej APLIKACJI
Chodzi nie o tylko o różnorodne naczynia, lecz także sztućce i kuchenne pomocniki. Drewniane sztućce mają zagorzałe grono zwolenników. Są lekkie, bardzo użyteczne oraz wykonane z naturalnego, ekologicznego surowca. Dodatkowo wprowadzają do aranżacji kuchni i jadalni nutkę przytulności. Drewniane sztućce łatwo utrzymać w czystości, nie zarysują też patelni z gładką nieprzywieralną powłoką. W zestawie sztućców nie powinno zabraknąć dużych łyżek, widelców, szpatułek czy łopatek. Najlepiej kupić gotowy komplet, co stanowi gwarancję aranżacyjnej harmonii.
Nowoczesne naczynia z powłokami typu teflon oraz ceramicznymi są podatne na zarysowania, a wtedy tracą swoje walory i mogą być nawet szkodliwe dla zdrowia. Drewniane sztućce świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji, ponieważ nie rysują delikatnych powierzchni. Mają też inne ważne zalety:
Drewniane sztućce najlepiej nabywać w zestawie. To rozwiązanie bardziej ekonomiczne, bo zwykle kupując każdy model pojedynczo, trzeba na to przeznaczyć większy budżet. Ponadto łatwiej o spójność stylistyczną. W zestawie drewnianych sztućców nie powinno zabraknąć takich akcesoriów, jak:
Drewniane łyżki to często przedmioty wykonywane ręczne, dlatego do ich produkcji używa się miękkich gatunków drewna — na przykład lipowego, brzozowego lub sosnowego. Na masową skalę produkowane są też łyżki z bardziej egzotycznych materiałów, takich jak bambus lub palisander. Wszystkie wyroby charakteryzują się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Odpowiednio zakonserwowane będą służyć przez wiele lat. Ze względu na naturalny kolor i widoczne usłojenie można wykorzystać je również w celach dekoracyjnych. Drewniane dodatki sprawiają, że wnętrze staje się bardziej przytulne i zyskuje nieco tajemniczy klimat.
Ze względu na rosnąca popularność naczyń zabezpieczonych teflonową powłoką niezwykle przydatne okazują się sztućce przystosowane do używania na delikatnej powierzchni. Do takich należą właśnie drewniane łyżki i łopatki, idealnie nadające się do przygotowywania potraw w teflonowych garnkach i patelniach. Są lekkie i nie nagrzewają się tak jak ich metalowe odpowiedniki.
Sztućce wykonuje się z różnych gatunków drewna. Każdy z nich ma inne walory dekoracyjne, dlatego warto wiedzieć, jak je wybierać, by pasowały do stylu aranżacji.
Choć praktyczne i poręczne, drewniane sztućce szybko się brudzą. Nowe powinny być więc dobrze zaimpregnowane. Aby nie odbarwiały się tak łatwo, ich powierzchnię należy przetrzeć kilkakrotnie ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą i pozostawić do wyschnięcia. Przed użyciem warto zanurzyć w zimnej wodzie. Od czasu do czasu można też przemyć je w roztworze z dodatkiem sody oczyszczonej.
Drewniane sztućce są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób ceniących ekologiczne produkty wykonane z dobrej jakości materiałów, więc warto znaleźć dla nich miejsce w kuchennej szufladzie!
Odkryj nasz szeroki asortyment sztućców z drewna na Westwing i kup swój ulubiony model!