Porządek w lodówce – jak przechowywać jedzenie?
Prawidłowa organizacja lodówki – coś ważnego czy zupełnie nieistotnego? Czy to jak i gdzie przechowujemy żywność ma znaczenie? Odpowiedź jest tylko jedna: tak! Dzięki naszym wskazówkom z łatwością osiągniesz porządek w lodówce! Oto wszystko, co musisz wiedzieć, zaczynając od ustawienia różnych temperatur w poszczególnych komorach lodówki, przez odpowiednią organizację na półkach, aż po owoce i warzywa, które nie lubią zimna. Oto nasz przewodnik, z którego dowiesz się, co przechowywać w lodówce, a czego nie. Dodatkowo, podpowiemy Ci, jak układać w niej produkty oraz jak ją umyć.
Prawidłowa organizacja lodówki – coś ważnego czy zupełnie nieistotnego? Czy to jak i gdzie przechowujemy żywność ma znaczenie? Odpowiedź jest tylko jedna: tak! Dzięki naszym wskazówkom z łatwością osiągniesz porządek w lodówce! Oto wszystko, co musisz wiedzieć, zaczynając od ustawienia różnych temperatur w poszczególnych komorach lodówki, przez odpowiednią organizację na półkach, aż po owoce i warzywa, które nie lubią zimna. Oto nasz przewodnik, z którego dowiesz się, co przechowywać w lodówce, a czego nie. Dodatkowo, podpowiemy Ci, jak układać w niej produkty oraz jak ją umyć.
Co trzymać w lodówce?
Myślisz, że wszystkie produkty spożywcze utrzymają dłużej świeżość, gdy będą przechowywane w lodówce? Okazuje się, że nie zawsze jest to prawda. Niektóre produkty nie nadają się do przechowywania w niskich temperaturach i mogą przez to tracić swoje właściwości i przydatność do spożycia. W przypadku owoców i warzyw zasada jest prosta: odmiany, które rosną w naszym klimacie mogą być przechowywane w lodówce, te egzotyczne powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Oczywiście są pewne wyjątki, dlatego uporządkuj swoją lodówkę według naszych porad.
Artykuły, które można trzymać w lodówce
- Winogrona i owoce leśne – dzięki przechowywaniu w lodówce są bardziej chrupiące.
- Daktyle – przechowywane w niskiej temperaturze są soczyste przez długi czas.
- Świeże grzyby – w lodówce zachowają świeżość przez kilka dni.
- Brokuły i kalafior – podobnie jak grzyby, w chłodzie zachowają swoje właściwości dłużej.
- Sałata – by sałata była świeża i chrupiąca należy przechowywać ją w szufladzie przeznaczonej dla warzyw i owoców.
Owoce i warzywa, które nie mogą być przechowywane w lodówce:
- Pomidory – warzywa te nie lubią chłodu, w lodówce tracą smak. Lepiej umieścić je w misie na warzywa i owoce postawionej na kuchennym blacie.
- Cebula i czosnek – warzywa te w wilgotnym miejscu zaczynają rosnąć. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
- Awokado – przechowywane w lodówce będzie twarde, proces dojrzewania zostanie zahamowany. A dojrzałe miękkie awokado to podstawa pysznego guacamole!
- Miód – w niskich temperaturach będzie się krystalizować, szybko straci swoją płynną konsystencję. By móc cieszyć się „płynnym złotem” każdego dnia – przechowuj miód w temperaturze pokojowej.
- Kawa – chociaż niektórzy twierdzą, że lodówka jest dobrym miejscem na jej przechowywanie, nie jest to prawda. Kawa pochłania zapachy i zmienia swój smak. Dlatego dla długotrwałego aromatu należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych puszkach.
Jak prawidłowo układać rzeczy w lodówce?
Chociaż może wydawać się, że nie ma to większego znaczenia, warto poświęcić więcej uwagi ułożeniu produktów w lodówce. Wcale nie jest skomplikowane, a prawidłowa organizacja ma wiele zalet. Po pierwsze – porządek. Po drugie – jedzenie dłużej zachowa świeżość. Wszystko dzięki różnym temperaturom, które panują w poszczególnych strefach lodówki.
Zanim zaczniesz oragnizację lodówki przygotuj:
- różnego rodzaju pudełka i pojemniki na żywość
- słoiki
- matę antypoślizgową
- etykiety do opisania żywności
Porządek w lodówce, czyli wszystko na swoim miejscu
- Mleko: zawsze należy przechowywać je w lodówce – w szczególności to świeże. Umieść je w najchłodniejszym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość dłużej.
- Soki: mogą stać blisko mleka. Jeśli włożysz otwarty karton soku do lodówki nie przedłużysz jego przydatność do spożycia, a dodatkowo napoj zawsze będzie idealnie schłodzony.
- Białe wino: na wypadek, gdyby Twoja przyjaciółka wpadła z niezapowiedzianą wizytą. Jeżeli nie masz w lodówce specjalnej półki na wino – rozłóż matę antypoślizgową (może być nawet fragment tej, którą masz pod dywanem), zapobiegnie toczeniu się butelek.
- Jajka: umieść je w specjalnym stojaku (znajduje się w praktycznie każdej lodówce), a jeżeli takiego nie posiadasz – przechowuj je w wytłoczkach.
- Otwarte sosy i dipy: wszystkie produkty, które zostały otwarte na ostatnim grillu należy przechowywać w lodówce.
- Dżemy: schowaj je do oddzielnego pudełka – gdy wyciągniesz je w niedzielę rano przygotowanie śniadania pójdzie Ci o wiele sprawniej.
- Owoce: jabłka przyspieszają dojrzewanie innych warzyw i owoców, dlatego warto przechowywać je w oddzielnym pojemniku.
- Koktajle: gdy rano nie masz czasu na przygotowanie śniadania przed pracą – wieczorem przygotuj składniki na koktajl. Umieść je w słoiku i szczelnie zakręć pokrywkę. Rano wystarczy wrzucić je do blendera i pożywne śniadanie gotowe w kilka sekund!
Zobacz końcowy efekt organizacji lodówki:
Jak układać rzeczy w lodówce: 3 przydatne wskazówki
Odpowiednie zagospodarowanie dostępnej w lodówce przestrzeni nie jest trudne – w szczególności, gdy znasz kilka trików.
- Najlepiej pogrupować produkty, które są potrzebne w tym samym czasie. Tak jak w przypadku dżemów (o których pisaliśmy wyżej) możesz posegregować na przykład masło czy serki kanapkowe. Dzięki temu będziesz mieć pod ręką wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia śniadania.
- Warto zaopatrzyć się w pojemniki wielokrotnego użytku – najlepiej takie, które nadają się do recyklingu (np. szklane). W jednym możesz przechowywać sery, w drugim wędliny. Tego typu pojemniki możesz trzymać w szufladzie na owoce i warzywa, w których panuje idealna temperatura. Stałe miejsce w lodówce pomoże również w utrzymaniu porządku.
- Dobrym rowiązaniem jest również wykorzystanie woskowijek, czyli bawełnianych materiałów, namoczonych w wosku pszczelim, w której możesz przechowywać żywność. Dzięki nim, zapachy w lodówce nie będą się mieszać.
Porządek w lodówce: jak ją umyć?
Zaleca się czyścić lodówkę co cztery tygodnie, by zapobiec rozmnażaniu się zarazków i pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Zazwyczaj do tego wystarczy użyć wody z octem lub sodą. Obydwa środki wyeliminują nieprzyjemny zapach, a także wyczyszczą i zdezynfekują wnętrze lodówki. Silniejsze zabrudzenia, z którymi nie poradziły sobie domowe środki czystości potraktuj specjalnym produktem do czyszczenia lodówki. Jeśli regularnie dbasz o porządek w lodówce, pewnie nie będzie takiej konieczności. Czyszcząc lodówę nie zapominaj o zamrażarce – należy uporządkować ją dwa razy w roku.
-
Opróżnij lodówkę
Wyciągnij z lodówki wszystkie produkty. Przy okazji tej czynności sprawdź datę ważności każdego z nich. -
Wyjmij wszystkie półki
Podnieś temperaturę i wyciągnij wszystkie półki i szuflady do mycia. -
Wyczyść odpływ
Odpływ w lodówce znajduje się przy tylnej ściance. Przy pomocy wykałaczki wyciągnij to, co w nim zalega. -
Wymyj lodówkę w środku
Ciepłą wodą i gąbką wymyj wszystkie zakamarki w lodówce. Nie zapomnij i suficie i lampce. Teraz, ręcznikiem papierowym dokładnie osusz całe wnętrze. -
Czas umyć półki
Pod ciepłą wodą umyj wszystkie elementy z lodówki, bądź ostrożny, żeby nie stłóc żadnej półki. Następnie wytrzyj je do sucha i włóż z powrotem do lodówki. Teraz możesz już podnieść temperaturę i zapakować całe jedzenie do środka.
Szukasz dalszych porad na porządki w domu? Sprawdź nasze wskazówki dotyczące:
- Organizacji szafy
- Przechowywania butów
- Sprzątania łazienki
- I wielu innych
Czy można przechowywać kosmetyki w lodówce?
Kobiety z pewnością wiedzą, że lodówka może być wykorzystywana do przechowywania kosmetyków. W lodówce, powinno się przechowywać w szczególności naturalne kosmetyki do twarzy, na przykład kremy i sera dłużej zachowają świeżość, a dodatkowo dadzą skórze ulgę poprzez przyjemny chłód. Lakiery do paznokci będą się lepiej rozprowadzać na płytce paznokcia.
Oto lista kosmetyków, które nie lubią niskich temperatur:
- Olejki do: twarzy, ciała i włosów
- Podkłady
- Korektory
- Pomadki
Więcej porad na organizację kosmetyków, znajdziesz w naszym artykule! Wystarczy, że klikniesz w link.
Najważniejsze jest to, by nie zapominać o regularnym czyszczeniu i przeglądzie nie tylko lodówki, ale i całej kuchni. W ten sposób pozbędziemy się niepotrzebnych resztek żywności i zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się bakterii.
Stosując się do naszych wskazówek na pewno wprowadzisz porządek w lodówce! Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na organizację lodówki i kuchni oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!