Porządek w kuchni: 32 wskazówki na czystość
Czy robienie porządków w kuchni może być dobrą zabawą? Oczywiście, że tak. Niemniej jednak czasami trzeba się nieco natrudzić. Bądźmy szczerzy, w kuchni toczy się rodzinne życie, jest ciągły ruch, kroimy, pieczemy, smażymy, a kuchenne gadżety używane są nieustannie przez cały dzień – od śniadania do kolacji. Mamy kilka wskazówek, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni. Gwarantujemy, że będziesz czuć się świetnie w swoim domu, a niezapowiedziani goście nie będą powodem do stresu.
Czy robienie porządków w kuchni może być dobrą zabawą? Oczywiście, że tak. Niemniej jednak czasami trzeba się nieco natrudzić. Bądźmy szczerzy, w kuchni toczy się rodzinne życie, jest ciągły ruch, kroimy, pieczemy, smażymy, a kuchenne gadżety używane są nieustannie przez cały dzień – od śniadania do kolacji. Mamy kilka wskazówek, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni. Gwarantujemy, że będziesz czuć się świetnie w swoim domu, a niezapowiedziani goście nie będą powodem do stresu.
Porządek w kuchni: organizacja sprzątania
Stwórz plan, który pomoże w organizacji kuchennych porządków. Zapisz zadania, które należy wykonać i ustal ich częstotliwość. Podziel je pomiędzy członków rodziny – to ułatwi organizację i sprawi, że kuchnia codziennie będzie błyszczeć, a przy tym nikt nie będzie zmęczony nieustannym sprzątaniem. Weź pod uwagę również czynności, których nie trzeba wykonywać codziennie – zapisuj, kiedy ostatnio były czyszczone szafki. To pomoże w organizacji prac porządkowych.
Nawet jeżeli mieszkasz sam i nie możesz przydzielić zadań innym domownikom – nie rezygnuj ze stworzenia planu. Pomoże Ci on w robieniu regularnego przeglądu lodówki, czy sprzątaniu spiżarni. Jeśli porządek w kuchni nie jest Twoją mocną stroną i masz tendencję do ciągłego odkładania sprzątania w czasie, zaplanuj wszystko z wyprzedzeniem.
Gdy stworzysz plan i na trwałe wprowadzisz go w życie, nie będziesz miał problemu z przestrzeganiem zasad porządku.
Checklista porządków w kuchni
Codziennie:
- pochować wszystkie brudne naczynia do zmywarki
- zmyć ręcznie te naczynia, których nie można myć w zmywarce
- umyć zlew i blaty
- przetrzeć kafe między blatami i szafkami
- wynieść śmieci
- pozamiatać podłogę
Raz w tygodniu:
- wymyć zlew i płytę
- przejrzeć lodówkę, czy nie ma w niej przeterminowanych produktów
- przetrzeć fronty szafek, uchwyty i górę szafek
- wymienić ścierki, szmatki i gąbki
- pozamiatać i umyć podłogę
Raz w miesiącu:
- przeglądnąć szafki i szuflady
- odmrozić zamrażarkę
- wymyć lodówkę
- wyczyścić piekarnik/ mikrofalówkę
- umyć zmywarkę (wyczyścić filtry i uzupełnić płyny)
Nie musisz tych wszystkich czynności wykonywać jednego dnia. Najlepiej będzie jeśli podzielisz je na kilka razy.
Nasza wskazówka: nie zostawiaj nigdy mokrych gąbek w zlewie – to siedlisko bakterii. Pamiętaj też, żeby regularnie je wymieniać.
Pomysły na porządek w kuchni
-
Blat kuchenny
Toster, czajnik, blender – blat zazwyczaj służy jako półka, nieprawdaż? Czas to zmienić. Im mniej na nim stoi, tym mniej czasu poświęcasz na sprzątanie. -
Szafki kuchenne
Wykorzystaj kuchenne szafki do przechowywania rzeczy, które stoją na blacie, wyspie czy parapecie. Gdy wszystkie rzeczy, których nie używasz na co dzień i które nie muszą stać na wierzchu, znikną za zamkniętymi drzwiczkami, Ty zyskasz satysfakcję i miejsce do pracy. -
Nie dla nadmiaru
Spójrzmy prawdzie w oczy. Nagromadzenie niepotrzebnych rzeczy nigdy nie wygląda dobrze. Gdy przyrządy kuchenne nie mieszczą się w szufladach, może warto pomyśleć o wyeksponowaniu ich na drążku umieszczonym pod meblami? Sprawdź, jak własnoręcznie możesz wykonać organizer kuchenny! -
Postaw na ładne półki
Jeżeli brakuje Ci miejsca do przechowywania w szafkach – może warto pomyśleć o dodatkowych półkach? Te jednocześnie mogą pełnić funkcję praktyczną i dekoracyjną. Drewniane półki w połączeniu z pasującymi pojemnikami do przechowywania mogą wyglądać naprawdę stylowo! -
Bez sentymentów
Chcesz wyeliminować bałagan w kuchni? Bądź konsekwentny i kiedy, gdy kupujesz nową rzecz na wymianę – pozbywasz się starej! Nie ma sentymentów! -
Porządek last minute
Gdy goście pojawiają się w domu spontanicznie, a w Twojej kuchni panuje chaos, przyda się pudełko, w którym w mgnieniu oka ukryjesz rzeczy zalegające na blacie. W ten sposób w kuchni szybko zapanuje porządek – przynajmniej ten pozorny. Nie zapomnij jednak o uporządkowaniu schowanych do pudełka rzeczy po wyjściu gości. -
Czysty zlew
Jak zadbać o jego czystość i higienę? Jak zawsze, liczy się regularność. Najlepiej byłoby gdyby codziennie, po ostatnim zmywaniu, wymyć i dokładnie osuszyć zlew. Możesz przygotować roztwór 50:50 wody i octu, spryskać zlew i przetrzeć wilgotną szmatką. Kolejnie, osusz go papierowym ręcznikiem. -
Zadbaj o swoją lodówkę
Oczyść drzwi lodówki – czas pożegnać się z licznymi magnesami i notatkami. Dzięki takim szybkim porządkom Twoja kuchnia od razu będzie wyglądać na czystszą. -
Krok po kroku
Wielkie porządki podziel na kilka etapów. Jednego dnia zajmij się szafkami, drugiego szufladami, a trzeciego wyczyść lodówkę. Tym sposobem oszczędzisz sobie całodziennego męczącego sprzątania i wszystko pójdzie sprawniej! -
Nie zostawiaj porządków na później
Staraj się sprzątać na bieżąco. Nie zostawiaj pustej filiżanki na stole ani w zlewie – od razu włóż ją do zmywarki.
Szukasz dalszych wskazówek, jak zorganizować dom? Sprawdź nasze podary dotyczące:
Zaopatrz się w odpowiednie pojemniki
W każdej kuchni znajduje się miejsce do przechowywania żywności, które pomaga w organizacji kuchni. Może to być spiżarnia albo zwykłe szafki i wcale nie musi panować w nich chaos! Do przechowywania makaronów, ryżu, mąki, cukru, przypraw, a nawet kawy i herbaty wykorzystaj puszki lub innego rodzaju pojemniki. Te pomogą Ci nie tylko w utrzymaniu czystości, ale również w lepszej organizacji żywności. Do tego najlepiej sprawdzą się te z przezroczystego szkła – z jednej strony są trwałe i przyjazne środowisku, z drugiej od razu widzimy, co jest w środku.
Porządki w spiżarni w kuchni
Do uporządkowania spiżarni w kuchni, ale i osobnego pomieszczenia na zapasy, przyda się odpowiednia strategia.
- Wszystko to, czego używasz regularnie powinno znaleźć się w zasięgu ręki. Z kolei te rzeczy, po które sięgamy sporadycznie można umieścić z tyłu lub na wyższych półkach. Jesteśmy przekonani, że już doskonale wiesz, jak powinna wyglądać organizacja w Twojej kuchni!
- Postaraj się, by wszystkie pojemniki do przechowywania żywości były takie same. Dzięki temu wszystko jest doskonale zorganizowane, a do tego – bardzo przyjemne dla oka!
- Jeśli wykorzystujesz takie same pojemniki i pudełka do przechowywania w szafce, na jego umieść naklejkę z opisem zawartości.
- Pudełka do przechowywania żywności nie tylko ułatwią organizację kuchennych szafek i szuflad, ale również są higienicznym sposobem przechowywania.
Organizacja szuflad – jak się za nią zabrać?
Szuflady znajdziemy w każdej kuchni i mogą być bardzo wygodną formą przechowywania niezbędych akcesoriów kuchennych i spożywczych. Powinny jednak być czyste i dobrze zorganizowane. Oto kilka rad, dzięki którym szuflady będą doskonale pełnić swoją funkcję.
Organizacja szuflad krok po kroku
-
Zacznij od początku. Opróżnij wszystkie szuflady – dzięki temu zyskasz podgląd na ich zawartość i będziesz mógł je dokładnie wyczyścić.
-
Przy pomocy wody z odrobiną mydła lub płynu do mycia naczyń dokładnie wyczyść szuflady. Następnie używając bawełnianej ściereczki wytrzyj je do sucha.
-
Uporządkuj szuflady wedle odpowiednich kategorii. Kuchenne przyrządy przechowuj oddzielnie, podobnie jak przyprawy i żywność.
-
Podczas porządkowania szuflad kieruj się zasadą, co w przypadku spiżarni. Rzeczy, których używasz regularnie powinny znajdować się z przodu i być na wyciągnięcie ręki.
Organizacja przypraw
Jedną szufladę lub szafkę przeznacz na przyprawy. Te, po które sięgasz najczęściej, przesyp do słoiczka i postaw na odkrytej półce. Wtedy będą też ładną dekoracją kuchni. Natomiast te, których używasz rzadziej, ułóż alfabetycznie w podłóżnych pojemnikach. Teraz już z łatwością odnajdziejsz każdą przyprawę, której potrzebujesz.
Zasada jednego roku: sposób na utrzymanie porządku w kuchni przez cały czas
Kto powiedział, że zasad związanych z porządkowaniem garderoby nie można przenieść do organizacji innych pomieszczeń? Zasada roku pomoże w utrzymaniu porządku w kuchni – przyjrzyj się dokładnie wszystkim rzeczom, które znajdują się w Twojej kuchni. A następnie, zadaj sobie pytanie – czy używałem tego w ciągu ostatniego roku?
Jeżeli odpowiedź brzmi „nie” – śmiało możesz się z daną rzeczą pożegnać. Oczywiście zdarzą się również wyjątki i rzeczy, których używasz sporadycznie, np. podczas świątecznych wypieków. Jeśli używasz czegoś sporadycznie, ale regularnie, może zostać.
Odstępstwo od reguły nie dotyczy kuchennych sprzętów. Jeżeli w ciągu ostatniego roku nie użyłeś sokowirówki, gofrownicy i tostera. Oznacza to, że chyba najwyższy czas się z nimi pożegnać. Przedmioty te zajmują sporo miejsca zupełnie niepotrzebnie, gdy z nich nie korzystamy. Zastosuj zasadę roku podczas kolejnych porządków i zobacz, ile miejsca zyskasz rozstając się z rzeczami, których nie potrzebujesz.
Dzięki naszym wskazówkom szybko przywrócisz porządek w kuchni i oszczędzisz sobie niepotrzebnego bałaganu na co dzień. Baw się dobrze przy robieniu porządków! Zobaczysz, jak niewiele wysiłku trzeba, by w kuchni panował ład.
Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na organizację kuchni oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!