Organizacja kuchni: rady i wskazówki
Porządek w kuchni to jedna z podstaw jej aranżacji. Bo dla wielu z nas kuchnia to miejsce, w którym pracujemy, gotujemy i radośnie spędzamy czas w gronie najbliższych. Jednocześnie często jest ona naszą spiżarnią. A to wszystko dzięki szafkom, szufladom oraz półkom! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych porad dotyczących organizacji kuchni, dzięki którym z łatwością zaprowadzisz porządek w kuchni. Dlatego, sprawdź nasze pomysły na organizację kuchni w Twoim domu. Podpowiemy Ci, jak zorganizować szuflady, następnie pokażemy Ci jak przechowywać żywność w lodówce. Zainspiruj się naszymi poradami i w mgnieniu oka zamień chaos w idealny porządek w Twojej kuchni oraz spiżarni.
Porządek w kuchni to jedna z podstaw jej aranżacji. Bo dla wielu z nas kuchnia to miejsce, w którym pracujemy, gotujemy i radośnie spędzamy czas w gronie najbliższych. Jednocześnie często jest ona naszą spiżarnią. A to wszystko dzięki szafkom, szufladom oraz półkom! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych porad dotyczących organizacji kuchni, dzięki którym z łatwością zaprowadzisz porządek w kuchni. Dlatego, sprawdź nasze pomysły na organizację kuchni w Twoim domu. Podpowiemy Ci, jak zorganizować szuflady, następnie pokażemy Ci jak przechowywać żywność w lodówce. Zainspiruj się naszymi poradami i w mgnieniu oka zamień chaos w idealny porządek w Twojej kuchni oraz spiżarni.
Organizacja w kuchni: podstawy
W dobrze zaaranżowanej kuchni powinny się znaleźć:
- Rozplanowane blaty, tak abyś mógł jak najlepiej zorganizować swoje czynności w czasie gotowania.
- Szafki i głębokie szuflady kuchenne, które ułatwią ci przechowywanie produktów suchych czy przyborów kuchennych.
- Zlew – może być z jedną lub z dwoma komorami.
- Półki ścienne, na których możesz zaprezentować swoją zastawę lub przeznaczyć je jako miejsce na przechowywanie przypraw. W ten sposób będziesz je mieć zawsze pod ręką.
- Organizer kuchenny, który pomoże Ci w ogranizacji najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych.
A uporządkowana kuchnia to kuchnia dobrze zorganizowana. Do bardziej ergonomicznej organizacji szuflad w kuchni przydadzą się:
- Pojemniki na katalogi oraz
- Samoprzylepne taśmy montażowe
Organizacja kuchni: szuflady
Folia aluminiowa, papier do pieczenia i inne drobiazgi wprowadzają chaos w Twojej kuchni? Podpowiadamy, jak przy użyciu pojemników na katalogi z łatwością zaprowadzisz porządek w kuchni.
Krok
Przymocuj metalowy pojemnik na katalogi wewnątrz drzwi szafki kuchennej.
Krok
Przymocowanie pojemnika na katalogi w szafce kuchennej, w której przechowujesz środki czyszczące do kuchni sprawdzi się doskonale. W ten sposób wszystko będzie pod ręką
Krok
Jeśli zamierzasz przechowywać wyłącznie lekkie artykuły w pojemnikach na katalogi, obejdzie się bez wiercenia! Do przymocowania pojemników na katalogi wykorzystaj samoprzylepne plastry montażowe.
Organizacja małej kuchni
W małej kuchni w bloku każdy kąt i zakamarek powinien być jak najlepiej zorganizowany. Dlatego wykorzystaj każdą, możliwą przestrzeń. Poniżej przeczytasz o wskazówkach, jak zorganizować małą kuchnię.
- Wykorzystaj drzwiczki szafek. Są one idealnym miejscem na przechowywanie lekkich sprzętów kuchennych lub małych pojemników.
- Wielopoziomowe szuflady. Jak już wiesz, głębokie szuflady umożliwiają przechowywanie nietylko pojemników z suchą żywnością czy zastawy. W tych wielopoziomowych, będziesz mógł zmieścić również sztućce, dodatkowe zapasy czy nawet kubki.
- Przegrody do szuflad. Umożliwią one lepszą organizację i dzięki nim każda rzecz, będzie miała swoje miejsce.
- Szafki narożne. W nich warto zamontować tzw. karuzele, na których umieścisz garnki i patelnie. Inną możliwością jest wykorzystanie wysuwanych frontów. Na czym to polega? Po prostu, front szuflady skałada się w momencie jej wysuwania.
- Ograniczenie sprzętów na blacie kuchennym. To rozwiązanie pozwala na zwiększenie przestrzeni roboczej. Sprzętami, które jednak zawsze warto mieć na blacie są: deski do krojenia, czajnik oraz miska z owocami.
Szybkie sposoby na organizację lodówki
Dzięki pudełkom na przechowywanie, nasze życie staje się o wiele łatwiejsze. Nie tylko jesteśmy w stanie, przetransportować swój obiad do pracy czy przechowywać zapasy w szafkach i na półkach. Posiadając pudełka do przechowywania żywności w lodówce, możemy w prosty sposób ją o wiele lepiej zorganizować. Jeśli chcesz jeszcze lepiej zorganizować lodówkę, przeczytaj nasz artykuł na temat przechowywania żywności.
Zaopatrując się w pojemniki do przechowywania, unikaj tych wykonanych z kartonu. Pod wpływem wilgoci panującej w lodówce, takie pojemniki na katalogi mogłyby ulec zmiękczeniu. Z kolei, pojemniki z tworzywa sztucznego lub metalu, umieść w komorze lodówki lub na półkach. Dzięki temu zyskałeś dodatkowe miejsce w swojej lodówce i zaprowadziłeś porządek w kuchni!
Aranżacja kuchni ze spiżarnią
Spiżarania to takie miejsce w naszym domu, gdzie możemy przechowywać produkty kupione na zapas lub różne rarytasy przywiezione z podróży na specjalną okazję. Niektórzy z nas, mają to szczęście, że ich spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem w domu. Jednak Ci, którzy posiadają małe mieszkania, są w stanie zoorganizować spiżarnię we własnej kuchni!
- Przechowywanie produktów suchych. Makarony, kasze, mąki czy płatki śniadaniowe najlepiej jest przechowywać w przeźroczystych pojemnikach. Dzięki nim, widzisz ile dane produktu Ci pozostało oraz zapobiegają pojawieniu się niezapowiedzialnych lokatorów.
- Zapasy przechowywane w szufladach. Do szulfad, idealnie sprawdzą się pojemniki typu kontenerki. Świetnie sprawdzą się do organizacji zaposów według kategorii – w jednym trzymajmy same przyprawy w torebkach, w kolejnym konserwy takie jak fasola czerwona, ciecierzyca czy kukurydza. Następego użyj do pojemników szklanych na przykład dżem, buraczki w słoiku czy przecier pomidorowy. Oczywiście, możesz je również pogrupować według ketegorii zapasów słodkich oraz słonych.
- Winna piwniczka bez piwnicy. Kto z nas nie otrzymał w prezencie butelki wina lub pr? Aby lepiej i bezpiecznej przechowywać trunki, warto zaopatrzyć się w stojak na wino.
- Co z przyprawami? Istnieje kilka możliwości przechowywania przypraw. Możemy je trzymać w pojemniku typu kontenerek lub w szklanych pojemniczkach na przyprawy. Aby nie pomylić bazylii z majerankiem, warto podpisać, co w którym pojemniczku się znajduje.
Organizacja kuchni: właściwe przechowywanie warzyw i owoców
Postaw kartonowy pojemnik na katalogi na blacie kuchennym, a następnie umieść w nim pojedyncze owoce i warzywa. Gotowe! Upewnij się, że przechowujesz tylko jeden rodzaj owoców lub warzyw w pojemniku na katalogi. W przeciwnym razie produkty mogłyby szybciej utracić okres przydatności do spożycia. Nie musisz ukrywać pojemników na katalogi z owocami i warzywami za drzwiami kuchni! Ten sposób na zaprowadzenie porządku w kuchni świetnie sprawdzi się również do dekoracji kuchni!
Dzięki naszym wskazówkom i poradom organizacja kuchni będzie dziecinnie prosta. Zarejestruj się na Westwing, dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój będzie piękniejszy.