22 pomysły na grilla, które musisz poznać
Sezon grillowy czas zacząć! Wraz z pierwszymi promykami wiosennego słońca wzrasta w nas chęć do kultywowania tej pięknej polskiej tradycji, czyli grillowania na świeżym powietrzu. Zapach smakołyków pieczonych na ruszcie, chłodny napój w dłoni i towarzystwo najbliższych sprawia, że wszyscy czekamy na ten moment z utęsknieniem. Szukasz inspiracji na imprezę w ogrodzie, której jeszcze nie było? Poznaj najlepsze pomysły na grilla, które przygotowali dla Ciebie nasi eksperci.
Sezon grillowy czas zacząć! Wraz z pierwszymi promykami wiosennego słońca wzrasta w nas chęć do kultywowania tej pięknej polskiej tradycji, czyli grillowania na świeżym powietrzu. Zapach smakołyków pieczonych na ruszcie, chłodny napój w dłoni i towarzystwo najbliższych sprawia, że wszyscy czekamy na ten moment z utęsknieniem. Szukasz inspiracji na imprezę w ogrodzie, której jeszcze nie było? Poznaj najlepsze pomysły na grilla, które przygotowali dla Ciebie nasi eksperci.
Jak zorganizować BBQ: pomysły na grilla w domu
Planując urządzenie grilla na tarasie czy nawet na balkonie warto zacząć od podstaw. Co przygotować na grillowe garden party? Sprawdź naszą checklistę, a na pewno będziesz gotowy!
- Miejsce – zanim zaczniesz szykować grilla, wybierz odpowiednie miejsce, w którym ten się odbędzie.
- Grill – bez niego ani rusz! Większy czy mniejszy: na pewno dostosujesz go do swoich potrzeb i urządzisz wspaniałe grill party.
- Opał – oprócz samego grilla pamiętaj, by wyposażyć się w węgiel lub brykiet oraz ekologiczną rozpałkę, która ułatwi proces rozpalania grilla. Nikt nie lubi, gdy trwa to zbyt długo!
- Akcesoria – żaden mistrz grilla nie może obejść się bez ochronnego fartucha, szczypiec czy rękawic. Z pewnością pomogą uratować niejedną imprezową kreację!
- Zakupy – pyszne mięsiwa, kiełbasy, kaszanki czy szaszłyki wymagać będą odpowiednich zakupów! Jeśli chcesz, możesz poprosić gości o przyniesienie niektórych składników lub przygotowanie dodatków: na przykład sałatek czy przystawek, których obecność na stole wzbogaci doznania smakowe. Nie wszystko musi być na Twojej głowie!
- Naczynia – organizując przyjęcie w ogrodzie, warto postawić na jednorazowe naczynia. Ułatwiają sprzątanie! Odpowiedni zapas eko-sztućców czy misek sprawi, że nie zaszkodzisz środowisku i oszczędzi całej masy sprzątania.
Pomysł na grilla – gdzie zorganizować?
Gdzie najbardziej lubimy grillować? Pomysły na grilla są przeróżne! Odpowiednim miejscem jest ogród, taras, altana czy nawet… odpowiednio przygotowany balkon! Co więcej, grillować można nawet w specjalnie wyznaczonych miejscach w pięknych parkach, co umożliwi jeszcze bliższe obcowanie z naturą. Planując częste spotkania z przyjaciółmi, warto zaplanować sobie specjalne miejsce na ognisko w ogrodzie, które świetnie współgrać będzie z grillem.
Wskazówka: Upewnij się, że w zaplanowanej przez Ciebie lokalizacji jest odpowiednio dużo miejsca dla Twoich gości. Korzystając z miejsca publicznego pamiętajcie o posprzątaniu – należy wyczyścić używanego grilla i sprzątnąć wszystkie śmieci!
Na jaki grill się zdecydować?
Grill gazowy, węglowy, a może elektryczny? Wybór odpowiedniego narzędzia determinowany jest nie tylko przez przestrzeń, w której chcesz z niego korzystać, ale także przez efekt, który zamierzasz osiągnąć. Jak dopasować go do swoich potrzeb?
- Grille gazowe z pewnością są bardzo praktycznym rozwiązaniem. Szybko się nagrzewają, często wyposażone są w termometry i dzięki dużej powierzchni nadają się do przygotowywania wielu potraw jednocześnie. Wystarczy włączyć palnik i gotowe! Są łatwe w czyszczeniu, ale można ich używać tylko na zewnątrz.
- Nieco inaczej ma się sprawa z grillami elektrycznymi. Niewielkich, przenośnych urządzeń można używać nie tylko we wnętrzu do domu, ale także… na balkonie, tworząc klimatyczne, bezpieczne BBQ w centrum miasta. Wystarczy podłączyć je do gniazdka i cieszyć się ulubionymi potrawami. Taki grill sprawdzi się dla niewielkiej ilości osób, ponieważ zwykle nie może poszczycić się dużym rozmiarem.
- Prawdziwą klasyką jest jednak grill węglowy. On jako jedyny nadaje przygotowywanemu jedzeniu ten charakterystyczny smak i wyjątkowy, dymny aromat. Chociaż powolne przygotowanie potraw dla jednych może być minusem, to ono właśnie dodaje kulinarnej magii. Potrawy z grilla węglowego są niezapomniane, a jego rozmiar z łatwością można dobrać do swoich potrzeb. Należy jednak liczyć się z nieco kłopotliwym rozpalaniem i czyszczeniem.
Pomysły na grilla – najpiękniejsze dekoracje
O przyjemną atmosferę na grill party dba nie tylko pyszne jedzenie, ale także wyjątkowe dekoracje, które tworzą fantazyjny klimat! O odpowiednią atmosferę zadba bajkowe oświetlenie – rozwieszone gdzieniegdzie romantyczne lampiony, girlandy pełne kolorowych światełek czy piękne lampki cotton balls zrobią wrażenie, szczególnie gdy zajdzie słońce. Wyglądają pięknie zarówno na tarasie, jak i na balkonie! To dekoracje nie tylko na noc kupały!
Planujesz grilla w bloku, jednak na balkonie jest niewiele miejsca? Część dekoracji przenieś do salonu, w którym wykreujesz imprezowy, grillowy klimat imprezy. Oświetl go girlandami, dzięki czemu przedłużysz magiczną, grillową atmosferę do wnętrza mieszkania.
Nie zapomnij również o komforcie swoich gości! Oprócz ulubionej muzyki przygotuj wygodne poduszki, pledy czy koce, które uchronią Twoich bliskich przed wieczornym chłodem i pozwolą Wam na dłuższe ucztowanie.
Co na grilla? Dania główne
Wszyscy wprost uwielbiamy dania z grilla – na samą myśl cieknie nam ślinka! Nie może się bez nich obejść wesele w ogrodzie, ślub cywilny w plenerze czy letnie spotkanie z przyjaciółmi na działce. Co najchętniej wrzucamy na ruszt?
Potrawy mięsne – 4 wskazówki
- Na grillu zazwyczaj króluje mięso. Kiełbaski, kaszanki czy karkówki to prawdziwe klasyki, ale nie brakuje również nieco zdrowszych odpowiedników – pysznych skrzydełek z kurczaka, piersi z indyka czy chudej cielęciny.
- Oczywiście nie chodzi o to, by przygotowane kawałki mięsa wrzucić bezpośrednio na grilla. Chociaż jest to oczywiście możliwe, dużo lepiej jest najpierw je zamarynować pysznymi przyprawami – na przykład miodem, ostrym sosem, musztardą czy ulubionymi ziołami. Nasiąknięte nią karkówki czy piersi z kurczaka nabiorą nowego smaku.
- Nie można również zapomnieć o pysznej kiełbasce, którą przed położeniem na grillu wystarczy naciąć w kilku miejscach nożem. Jaką wybrać? Oprócz klasycznej wiejskiej kiełbasy warto wypróbować również cienkie, białe kiełbaski. Są pyszne!
- Na żadnym grillu nie może zabraknąć również pysznych szaszłyków, które oprócz mięsa kusić będą grillowanymi warzywami.
- Przy okazji odkryj nasz pomysł na masło ziołowe, które świetnie nada się na grillowane mięso.
Pomysły na grilla: dania wegetariańskie
No właśnie, nie samym mięsem przecież człowiek żyje! Również wegetarianie poużywać sobie mogą podczas takiej imprezy w plenerze.
Na grillu świetnie sprawdzają się:
- bakłażany,
- papryki,
- sery pleśniowe czy nawet… cząstki grejpfruta. Chociaż brzmi to niecodziennie, to stanowi świetne uzupełnienie do wielu dań. Znakomicie odświeża w letnie dni!
Jakie są inne pomysły na grilla? Świetnie sprawdzają się na nim również ryby – szczególnie zawinięte w folię aluminiową z odrobiną cytryny i kopru. Warto podawać je z chrupiącą bagietką czosnkową czy pieczonymi ziemniakami.
Przepis ma mini burgery
Chcesz wzbogacić nieco polską tradycję grillową, która pełna jest karkówek czy skrzydełek z kurczaka? Na swoim kolejnym BBQ przygotuj mini burgery w iście amerykańskim stylu! Z pewnością zaskoczysz swoich gości ich wyjątkowym smakiem. Nie da się ukryć, że sekretem każdego burgera jest odpowiednie mięso oraz sposób jego przyrządzenia. Już cieknie Ci ślinka? Na około 10 małych burgerów przygotuj więc:
Na mięso:
- 500 gramów mięsa wołowego,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soku z limonki,
- sól i pieprz,
- ostrą papryczkę.
Dodatki:
- niewielkie bułeczki do burgerów (możesz również wypiec je samodzielnie),
- plasterki pomidora,
- cebulę,
- cukinię,
- ser mozzarella,
- rukolę,
- ulubiony sos.
Zaczynajmy!
-
Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do mięsa wraz z sokiem z limonki, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i uformuj około 10 krążków o średnicy takiej, jaką mają przygotowane przez Ciebie bułki. Delikatnie rozpłaszcz je za pomocą specjalnej praski lub na przykład tłuczka do ziemniaków.
Wskazówka: żeby łatwiej formować mięso, zwilż dłonie wodą. - Ułóż burgery na grillu i grilluj przez około 4-5 minut po każdej ze stron – tak jak lubisz. Na grillu umieść również pokrojoną w krążki cebulę, pomidory, cukinię i przekrojone na pół bułki.
- Spód przypieczonej bułki posmaruj sosem i nałóż po kolei burgera, ser oraz warzywa, przykrywając dzieło górną częścią bułki. Gotowe! Dla lepszego efektu możesz dodatkowo przebić je wykałaczką.
Pomysły na grilla z rybą
Ryba z grilla jest pyszna, ale należy zwrócić uwagę na to, żeby była świeża – zamrożone ryby szybko tracą swój kształt i walory smakowe. Najlepsze są takie, które można grillować w całości i pozbyć się kręgosłupa jednym ruchem: naszym faworytem zdecydowanie jest pstrąg czy labraks. Dobrym pomysłem są również te gatunki, które nadają się do przyrządzania w formie steków – na przykład halibuty, dorsze czy łososie. Jak je przygotować?
Przygotuj:
- wybraną rybę,
- cytrynę,
- ząbek czosnku,
- oregano, tymianek lub rozmaryn,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie pysznej ryby nie jest trudne! Wystarczy ją dobrze osuszyć, zrobić kilka nacięć na każdym boku ryby, oprószyć solą, pieprzem i włożyć do folii aluminiowej. Tam należy skropić rybę oliwą i sokiem z cytryny a do środka włożyć ulubione zioła, czosnek i plasterki cytrusa. Następnie wystarczy grillować 3-4 minuty po każdej ze stron, zależnie od wielkości ryby. Podawać skrapianą świeżym sokiem z cytryny, który wzbogaci jej smak.
Pomysł na grilla wegetariańskiego
Nie tylko mięso i ryby – z powodzeniem urządzić można również smakowity grill wegetariański, podczas którego także cieszyć się można feerią wyjątkowych smaków.
Przykładem są, chociażby pyszne pomidory faszerowane serem feta. Jak je przyrządzić? Wystarczy odkroić górną część kilku warzyw i wydrążyć je tak, by przypominały małe miseczki. Ich środek wystarczy wymieszać z rozdrobnionym serem feta, posiekanym szczypiorkiem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami takimi jak zioła prowansalskie. Takim farszem należy nadziać wydrążone warzywa i grillować w folii aluminiowej przez 20 minut.
Na grilla nadają się również plasterki cukinii – świetnie smakują nawet bezpośrednio wyłożone na ruszcie – czy faszerowane pieczarki, których kapelusze wypełnione są cebulką, czosnkiem i natką z pietruszki. Wystarczy położyć je na tackach do grillowania na około 20 minut, a otrzymamy pyszne dania!
Przekąski na grilla
Piękna atmosfera to jedno, ale nie możesz pozwolić, by Twoi goście byli głodni! Dlatego warto zaplanować szereg przekąsek na grilla, które umilą oczekiwanie na smażące się karkówki lub, kto wie, być może same staną się gwiazdami wieczoru. Możesz poprosić o ich przygotowanie samych odwiedzających lub wziąć sprawy w swoje ręce.
- Świetne pomysły na grilla to z pewnością deski serów. W okamgnieniu znajdą sobie rzesze zwolenników! Pokrojone w wygodne kawałki twarde sery żółte takie jak Parmezan czy Bursztyn świetnie odnajdą się w towarzystwie miękkich Cheddarów i Goud, czy serów pleśniowych – takich jak Camembert czy Brie.
- To jednak nie wszystko! Na desce serów (i obok niej!) nie może zabraknąć owoców: na przykład jabłek, melonów, porzeczek czy truskawek. Świetnie jako przekąski sprawdzą się również daktyle, rodzynki, suszone morele czy śliwki. Wspaniałe w smaku i prezencji są również lśniące oliwki, którym nie sposób się oprzeć.
- Chrupiącą przegryzką okażą się włoskie grissini, orzechy czy pokrojone w słupki marchewki.
- Modną przekąską są także soczyste spring rollsy, w które zawinąć możesz ulubione składniki. Owinięte w papier ryżowy warzywa czy owoce smakują obłędnie! Koniecznie podawaj je w towarzystwie sosu na bazie sosu sojowego.
Planujesz urodziny w ogrodzie lub imprezę na basenie? Dodaj nieco elegancji potrawom z grilla dzięki pięknym różyczkom wykonanym z cukinii. Nie dość, że świetnie prezentują się na zdjęciach, to są po prostu pyszne! Wystarczy wycięte pasy ciasta francuskiego posmarować ricottą, ułożyć na nich połówki plastrów cukinii i zapiec w piekarniku. Wyglądają pięknie!
Najlepsza sałatka na grilla
Nieodłącznymi przekąskami na każdym grillu są różnorodne sałatki. Naszą ulubioną jest zdecydowanie pyszna grecka sałatka z rukolą, oliwkami, warzywami, fetą i pysznym sosem. Jest bardzo odświeżająca!
Przygotuj:
- około 500 gramów ulubionego miksu sałat (my polecamy taki z rukolą lub roszponką),
- 3 garście zielonych oliwek,
- 250 gramów pomidorków koktajlowych,
- długi ogórek,
- 100 gramów sera typu feta.
Potrzebny będzie jeszcze sos. Oto lista składników:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- oregano,
- sól.
Składniki na sos wymieszaj w osobnej misce. Do większego, ozdobnego naczynia wsyp miks sałat, pokrojone w paski suszone pomidory i oliwki. Dodaj pokrojonego w plastry ogórka i przepołowione pomidorki koktajlowe. Nie zapomnij również o serze, który przed wsypaniem należy pokruszyć i odcedzić.
Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj. Pyszna sałatka na grilla jest gotowa!
Pomysły na grilla – trend alert: pizza oven
Chcesz znaleźć wyjątkowy pomysł na grilla? Czy wiesz, że pozornie zwyczajny grill z przyjaciółmi zamienić się może w prawdziwą podróż do Włoch? To wszystko za sprawą niezwykle modnej ostatnio pizzy z grilla, którą z powodzeniem możesz przygotować na kolejnym garden party! Potrzebny będzie Ci jedynie grill z pokrywą, specjalny kamień do pieczenia pizzy i odrobina wiedzy. Jak zrobić pizzę rodem z Neapolu w domowym zaciszu?
Składniki na ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej,
- 300 mililitrów mocno ciepłej wody,
- 40 gramów świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Dodatki:
- ulubiony pomidorowy sos do pizzy (może być doprawiona passata pomidorowa),
- 400 gramów tartej mozzarelli lub 3 kulki,
- plastry pomidorów,
- papryczka chilli w płatkach,
- liście bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Podstawą każdej pizzy jest idealne ciasto. Jak je wykonać?
- Pokruszone drożdże włóż do miseczki i zalej ciepłą wodą wraz z cukrem i łyżką mąki. Wymieszaj, odstaw do spienienia się powierzchni płynu (powinno to trwać około 15 minut).
- Przesiej mąkę do miksera i dodaj sól. Mieszaj łyżką, ostrożnie dodając rozczyn z drożdży i oliwę. Gdy wszystkie składniki będą już w misce, wyrabiaj mikserem przez około 15 minut. Po czym poznać, że ciasto jest gotowe? Z pewnością zauważysz, gdy zrobi się bardzo elastyczne.
- Ciasto w misce przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ciasto gotowe? Pora zabrać się za grillowanie!
- Upewnij się, że grill jest rozgrzany do czerwoności. Powinien osiągnąć swoją maksymalną temperaturę i być w pełni zapełniony węglem. W takim piecu połóż na kratce kamień do pizzy i nagrzewaj pod przykryciem przez około pół godziny
- Teraz należy działać szybko – zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel na 6 części, rozwałkowując je na płaskie placki, przysypując mąką i przekładając na deskę.
- Takie kawałki ciasta powinny spokojnie rosnąć przez około 12-15 minut. Następnie należy zsunąć pierwszy z nich na rozgrzany kamień i szybko rozsmarować na jego wierzchu 3 łyżki sosu, tyle samo tartej mozzarelli i kilka plasterków pomidorów, które uprzednio należy natrzeć czosnkiem, płatkami chilli, solą i pieprzem.
- Wszystko przykryj pod pokrywą i piecz przez około 10-15 minut. Pizza jest gotowa! Gwarantujemy, że szybko zniknie, więc szykuj już kolejne!
Pomysły na grilla – drinki i koktajle
Brzuchy już najedzone, ale czymże byłby letni grill bez pysznego, zimnego napoju w dłoni? Chociaż zawsze nie brakuje amatorów chmielowych napitków, dzisiaj przynosimy kilka innych przepisów na drinki i napoje, które zachwycą Twoich gości na kolejnym spotkaniu. To świetne pomysły na grilla, dzięki którym ten stanie się niezapomniany!
Wiosenna Sangria
Pyszna, orzeźwiająca Sangria to przebój wśród letnich drinków i sposób na przeniesienie słonecznej Hiszpanii do naszego ogrodu. Wypełnione nią dzbanki lub duże słoje wyposażone w specjalne kurki robią furorę na każdym grillu!
Do naczynia wsyp dużą ilość pokrojonych na kawałki owoców – może to być miąższ arbuza, truskawki, grejpfruty, pomarańcze czy jabłka. Dosyp łyżeczkę cukru i wlej do mieszanki ulubione wino – najlepiej półwytrawne lub wytrawne. Wymieszaj i gotowe! Opcjonalnie możesz dolać jeszcze wody gazowanej, żeby cały koktajl był nieco lżejszy. Koniecznie podawaj z lodem! To niezastąpiony napój na kino w ogrodzie!
Woda z twistem
Kto powiedział, że picie wody musi być nudne? Kluczem podczas gorących, letnich spotkań jest odpowiednie nawodnienie! Dzięki infuzowanej wodzie gwarantujemy, że wszyscy będą pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów.
Do karafki z gazowaną (lub mineralną) wodą wystarczy dodać nieco pokrojonych na kawałki cytryn, limonek i liście mięty, by stworzyć pyszny napój! Możesz też postawić na nieco inne smaki – wypróbuj wodę z dodatkiem pomarańczy i wanilii! Smakuje obłędnie!
Truskawkowe marzenie
Wymarzył Ci się bezalkoholowy drink, którego nie powstydziłaby się Grace Kelly? Truskawkowe marzenie zachwyci wszystkich Twoich gości, kusząc nie tylko piękną barwą, ale i orzeźwiającym smakiem. Jak je przygotować?
Zacznij od pokrojenia truskawek na drobne kawałki i ugniecenia ich z odrobiną cukru. Gdy puszczą soki, pełną łyżeczkę owoców włóż do zdobionego kieliszka, dodaj lód, skrop sokiem z cytryny i dopełnij wodą gazowaną. Gotowe!
Mamy nadzieję, że pomysły na grilla już kłębią Ci się w głowie, a nadchodzący sezon będzie prawdziwie niezapomniany! W poszukiwaniu kolejnych inspiracji koniecznie zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych najnowszych poradników i najlepszych ofert dla pięknego domu i ogrodu. Miłej zabawy!