Ogródek ziołowy, czyli zioła w ogrodzie i w kuchni
Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżych ziół w kuchni, szczególnie jeśli wyrosły na naszym parapecie lub w ogrodzie. Są znakomitym dodatkiem do makaronów, mięsa, sałatek, ale też do orzeźwiającej lemoniany i rozgrzewających naparów. Jeśli tylko masz w domu choć jeden słoneczny parapet, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mały ogródek ziołowy. Przygotowaliśmy wskazówki, o czym warto pamiętać zakładając małą uprawę ziół w domu. Dzielimy się też kreatwnymi pomysłami, jak jesadzić i jak z nich korzystać.
Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżych ziół w kuchni, szczególnie jeśli wyrosły na naszym parapecie lub w ogrodzie. Są znakomitym dodatkiem do makaronów, mięsa, sałatek, ale też do orzeźwiającej lemoniany i rozgrzewających naparów. Jeśli tylko masz w domu choć jeden słoneczny parapet, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mały ogródek ziołowy. Przygotowaliśmy wskazówki, o czym warto pamiętać zakładając małą uprawę ziół w domu. Dzielimy się też kreatwnymi pomysłami, jak jesadzić i jak z nich korzystać.
5 polecanych ziół do ogródka ziołowego
- Pietruszka: to klasyczna przyprawa, które znajduje się w większości przygotowywanych przez nas potraw. Możesz ją jeść jak tylko wypuści pierwsze listki. Smak pietruszki pasuje do ziemniaków, ryb, zup i twarogów.
- Rozmaryn: to zioło, które wzbogaca dania od maja do października. Przede wszystkim stanowi dobry dodatek do: kuchni śródziemnomorskiej, zup, mięs i makaronów. Rozmaryn ma też właściwości rozgrzewające, więc można robić z niego napary z miodem i plastrami pomarańczy.
- Bazylia. mie ma sosu pomidorowego bez bazylii! Od maja możesz cieszyć się smakiem tej aromatycznej świeżej przyprawy w swoim pesto lub na pizzy.
- Mięta: wykorzystasz ją do naparów oraz jako dodatek do sałatek owocowych. Szczególnie dobrze łączy się z truskawkami. Świetnie nadaje się do suszenia.
- Melisa: słynie ze swoich uspokajających właściwości. Dodawaj gałązkę melisy do lemoniany lub wykorzystuj do naparów przed snem.
- Tymianek. to zioło lecznicze, które pomaga łagodzić dolegliwości gardła i żołądka. Jest idealny do potraw mięsnych, sałatek i pomidorów. Pomaga w trawieniu.
- Lubczyk: jest szczególnie odporny na mrozy i bujnie rośnie. Idealny jako przyprawa do rosołu.
- Oregano: lubi słoneczne stanowisko i umiarkowane podlewania. Suszymy je wraz z gałązkami. Jest dobrym dodatkiem do sosów pomidorowych i pizzy.
- Szałwia: wspaniała dla zdrowia i kubków smakowych. Wykorzystaj jej listki przy podgrzewania masła, a odmieni smak potraw. Ma też właściwości antyseptyczne, więc napar z niej sprawdza się do płukania jamy ustnej lub gradła.
Ogródek ziołowy w kuchni
Wskazówka 1: Odpowiednia donica
Jeśli zdecydujesz się na stworzenie własnego ogródka ziołowego, zadbaj o odpowiednie miejsce dla swoich roślin. Dobra donica to podstawa ziołowego ogródka. Powinna odprowadzać nadmiar wody i koniecznie mieć dziurki oraz przygotowany drenaż. Zwróć uwagę na jej wielkość doniczki. Zbyt mała, hamuje wzrost korzeni, przez co nasze zioła mogą szybko uschnąć.
Wskazówka 2: Dobrze dobrane podłoże
Zarówno gdy, dopiero siejesz ziarenka ziół, jak i planujesz posadzić już wyrośniętą roślinę, musisz zadbać o ziemie bogatą w substancje odżywcze. Zioła są delikatne i wymagają innej gleby niż zwykłe rośliny doniczkowe. Specjalna ziemia dla ziół zawiera naturany nawóz.
Zioła w ogrodzie: inspiracje
Uprawa ziół w ogrodzie daje Ci oczywiście więcej miejsca na pomieszczenie większych krzewów Twoich ulubionych roślin. Ogród daje Ci też możliwość uprawy krzewów wieloletnich, które są wstanie przezimować i wymagają stosunkowo niewielkiej opieki. Do ziół wieloletnich należą: melisa, rozmaryn, lawenda, tymianek, dziurawiec, estragon czy szałwia, przy czym wiele z nich ma też spore walory estetyczne. Decydując się na rabatkę ziół w ogrodzie, warto pamiętać o tym, by rośliny miały co najmniej 6-godzinny dostęp do słońca. W przeciwny razie krzaczki nie będą bardzo aromatyczne. Podczas sadzenia warto grupować nasiona lub sadzonki w większych grupach, co ułatwi ich pielęgnację. Mięta, szałwia i oregano potrzebują więcej miejsca i szybko wzrastają dlatego najlepiej nie sadzić ich tuż obok delikatniejszych ziół takich jak bazylia czy majeranek.
Domowy ogródek ziołowy: Pomysły na zielnik na balkonie i w kuchni
- Na parapecie: nie masz balkonu? Nic nie szkodzi. Wystarczy słoneczny parapet. Postaw zioła w doniczkach przy najjaśniejszym oknie. To z południową ekspozycją będzie idealne, ale również zachodnie stanowisko powinno być odpowiednie.
- Na rabacie: zioła możesz sadzić też w ogrodzie warzywnym i założyć zielnik. Koniecznie zaplanuj go w najsłoneczniejszym miejscu, wtedy zioła będą bujnie rosły.
- W skrzynkach na balkonowej balustradzie: ta sztuczka pozwala zmienić balkon w prawdziwy aromatyczny ziołowy ogródek. Zawieś na balustradzie kolorowe doniczki lub skrzynki, zioła będą miały tyle słońca, ile potrzebują. Na balkonie najlepiej poczują i zaprezentują się mięta, bazylia pospolita, tymianek pospolity, koperek, melisa, pietruszka czy rozmaryn.
- W wiszących koszach: jeśli masz niewielki balkon lub po prostu chcesz w tym roku coś na nim zmienić, posadź zioła w wiszących koszach. Możesz zasadzić cały kosz np. z tymiankiem, miętą lub pomieszać różne rodzaje ziół. Pamiętaj tylko, aby łączyć te, które mają podobne wymagania pod kątem podlewania.
- Na ścianie w pokoju: a jeśli chcesz wprowadzić nieco życia do Twojej kuchni, co powiesz na ogródek ziołowy w duchu upcyclingu? Zobacz nasz tutorial video, jak go zrobić z puszek.
DIY: ogródek ziołowy z puszek
Zaczynasz swoją przygodę z projektami DIY? Sprawdź nasz prosty pomysł na ogórdek ziołowy w duchu upcyclingu z puszek. Do jego wykonania będziesz potrzebować:
- Większe puszki
- Farbę w spreju
- Wiertarkę
- Taśmę maskującą
- Folię aluminiową
- Włóczkę lub sznurek
- Wybrane zioła w doniczkach
- W pierwszej kolejności, dokładnie umyj puszki i odklej od nich etykiety. Kiedy puszki będą czyste, wywierć po dwa otwory w każdej z nich. Najlepiej, żeby znalazły się w górnej części puszek – potem przeciągniesz przez nie sznurek.
- Owiń puszki taśmą. Góra pozostanie srebrna, dół spryskasz farbą. Od Ciebie zależy, w którym miejscu przykleisz taśmę i jakie proporcje pragniesz zachować pomiędzy obiema częściami. Górną część puszki, tę która ma pozostać srebrna, zabezpiecz starannie folią aluminiową.
- Spryskaj farbą dolną część puszki i pozostaw do przeschnięcia. Kiedy puszka będzie sucha, usuń taśmę i folię aluminiową.
- Włóczkę lub sznurek przymocuj do puszki tak, by powstała zawieszka.
- Zsadź swoje ulubione zioła, na przykład: bazylię, pietruszkę czy tymianek, a następnie zawieś puszki. Aromatyczny, domowy zielnik jest już gotowy!
A może nadal szukasz inspiracji, co umieścić w ogrodzie lub na tarasie? Sprawdź nasze pomysły na:
- Urządzenie małego balkonu w bloku
- Jak wykonać meble ogrodowe z palet, które umieścisz na balkonie, tarasie czy w ogrodzie
- Aranżację ogrodu przed domem
- Miejski ogród w trendzie urban gardening
Uprawa ziół w domu: sadzenie i pielęgnacja
-
Odpowiednie miejsce
Większość zioł, szczególnie tych pochodzenia śródziemnomorskiego, uwielbia słońce i ciepło. Niech to będzie kluczowe przy podjęciu decyzji, gdzie znajdzie się Twój ziołowy ogródek, nawet jeśli będą to tylko doniczki z ziołami. -
Wybór ziół
Zastanów się, jakie są Twoje ulubione smaki i potrawy. Czy chcesz wykorzystać zioła do robienia naparów, czy gotowania. Zdaj się przede wszystkim na Twoje preferencje smakowe. -
Sadzenie
Zioła najlepiej sadzić do dedykowanego im podłoża, a po posadzeniu należy obficie je podlać. Wiele z nich są odporne na mrozy, więc będziesz mógł się nimi cieszyć dłużej niż jeden sezon. -
Pielęgnacja
Zioła są dość proste w pielęgnacji. Potrzebują regularnego podlewania i dużo słońca. Najlepiej robić to rano lub wieczorem, kiedy temperatura nie jest za wysoka – to pomoże nie poparzyć liści. Jeśli zioła rosną w gruncie należy też pamiętać o odchwaszczaniu. Ziołowy ogródek zasilaj tylko naturalnymi nawozami.
Wskazówka: połóż kamienie w ziołowym ogródku, w ciągu dnia nagrzeją się od słońca, a w nocy oddadzą ciepło, utrzymując w ten sposób lepszą temperaturę do wzrostu ziół.
Zastosowanie ziół z domowej uprawy
Zioła nie tylko ozdabiają balkon, ale przede wszystkim mają praktyczne zastosowanie w kuchni. Nie do przecenienia są też ich właściwości na nasze samopoczucie: pomagają w trawieniu, koją nerwy lub rozgrzewają. Odkryj wspaniały świat ziół i czerp garściami z ich dobrodziejstw!
Ziołowa aromaterapia
Zioła z domowej uprawy z powodzeniem zastąpią Ci aromaterapię. Wystarczy w ręce potrzeć gałązkę rozmarynu, znanego z właściwości poprawiających koncentrację. Lepszy nastrój gwarantowany. Możesz też dodać ziołowe gałązki do kąpieli. To będzie prawdziwie naturalna uczta dla zmysłów! Możesz też kupić zwyczajne mydło, roztopić je w ciepłej wodzie, dodać do niego suszone kwiaty lawendy i odstawić płyn w plastikowych foremkach, co utworzy aromatyczne mydło domowej roboty.
Zioła w kuchni
Zioła w kuchni są niezastąpione, chyba nikt nie ma tu wątpliwości. Wykorzystasz je do przyrządzania mięs, ryb, sałatek, a nawet deserów. Listki mięty świetnie komponują się z truskawkami oraz owocowymi sorbetami. Natomiast suche kwiaty lawendy dodaje się też do wypieków. Ich aromat odmieni najprostsze maślane ciasteczka w zaskakujący dodatek do popołudniowej herbaty.
Ziołowe napary
Twórz własne kompozycje ziołowych mieszanek i wykorzystuj zioła z własnego parapetu. Oto kilka propozycji na nowe kompozycje smaków naparów:
- rumianek + lawenda
- melisa + trawa cytrynowa
- mięta + melisa
Smakowite uzupełnienie kojtajli i napojów
Czas na domowe happy hour! Miętę wykorzystasz do mojito, ale zachęcamy do innych eksperymentów. Z ziół możesz też robić syropy i odkrywać nowe smaki drinków. Gałązka rozmarynu będzie też piękną dekoracją kieliszka. Lawenda jest świetnym dodatkiem do lemoniady a bazylia i rozmaryn świetnie pasują do koktajli na bazie ginu.
Jak suszyć zioła, aby cieszyć się nimi przez cały rok
Twój ogródek ziołowy ma się świetnie? Aby cieszyć się ich aromatem i właściwościami, zetnij kilka gałązek i zasusz je na zimę. Oderwij liście od gałązki i użyj specjalnej suszarki lub wyłóż je na tacy i zostaw na słońcu na kilka dni. Muszą wyschnąć całkowicie, aby nie spleśniały. Następnie pokrusz je i przesyp do słoiczka lub innego pojemnika. Koniecznie go opisz, aby wiedzieć, które zioło jest w środku. W ten sposób najlepiej zasychają: mięta, melisa, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn i lawenda. Ta ostatnia pięknie zasycha też w bukiecie. Wystarczy przewiązać go sznurkiem i powiesić w ciepłym miejscu kwiatami do dołu. Natomiast natkę pietruszki, lubczyk i kolenrdę lepiej zamrozić. Wystarczy opłukać je wodą, posiekać, przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażarki. Będą niezastąpione do doprawiania zup przed podaniem w zimie.
Ogródek ziołowy nie oznacza dużego wysiłku, a jego korzyści są ogromne. Twoja kuchnia wypełni się ziołowym aromatem, a dania zyskają smaku. Na tym zalety się nie kończą. Dzięki ziołom pięknie udekorujesz potrawy, a jeśli zasuszysz ich gałązki latem, przez całą zimę będziesz cieszyć się ich dobrodziejstwami! Jesteś miłośnikiem pięknego życia? Dołącz do klubu Westwing, a otrzymasz dostęp do kampanii tematycznych z wyselekcjowanymi produktami w świetnych cenach!