THE BLACK WEEK DEALS startują JUTRO z najlepszymi promocjami na sofy i łóżka >

Zarejestruj się teraz i czekaj na Black Week Deals
Ogródek ziołowy na tarasie w mieście

Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżych ziół w kuchni, szczególnie jeśli wyrosły na naszym parapecie lub w ogrodzie. Są znakomitym dodatkiem do makaronów, mięsa, sałatek, ale też do orzeźwiającej lemoniany i rozgrzewających naparów. Jeśli tylko masz w domu choć jeden słoneczny parapet, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założyć mały ogródek ziołowy. Przygotowaliśmy wskazówki, o czym warto pamiętać zakładając małą uprawę ziół w domu. Dzielimy się też kreatwnymi pomysłami, jak jesadzić i jak z nich korzystać. 

5 polecanych ziół do ogródka ziołowego 

  • Pietruszka: to klasyczna przyprawa, które znajduje się w większości przygotowywanych przez nas potraw. Możesz ją jeść jak tylko wypuści pierwsze listki. Smak pietruszki pasuje do ziemniaków, ryb, zup i twarogów. 
  • Rozmaryn: to zioło, które wzbogaca dania od maja do października. Przede wszystkim stanowi  dobry dodatek do: kuchni śródziemnomorskiej, zup, mięs i makaronów. Rozmaryn ma też właściwości rozgrzewające, więc można robić z niego napary z miodem i plastrami pomarańczy.
  • Bazylia. mie ma sosu pomidorowego bez bazylii! Od maja możesz cieszyć się smakiem tej aromatycznej świeżej przyprawy w swoim pesto lub na pizzy. 
  • Mięta: wykorzystasz ją do naparów oraz jako dodatek do sałatek owocowych. Szczególnie dobrze łączy się z truskawkami. Świetnie nadaje się do suszenia.
  • Melisa: słynie ze swoich uspokajających właściwości. Dodawaj gałązkę melisy do lemoniany lub wykorzystuj do naparów przed snem.
  • Tymianek. to zioło lecznicze, które pomaga łagodzić dolegliwości gardła i żołądka. Jest idealny do potraw mięsnych, sałatek i pomidorów.  Pomaga w trawieniu.
  • Lubczyk: jest szczególnie odporny na mrozy i bujnie rośnie. Idealny jako przyprawa do rosołu.
  • Oregano: lubi słoneczne stanowisko i umiarkowane podlewania. Suszymy je wraz z gałązkami. Jest dobrym dodatkiem do sosów pomidorowych i pizzy.
  • Szałwia: wspaniała dla zdrowia i kubków smakowych. Wykorzystaj jej listki przy podgrzewania masła, a odmieni smak potraw. Ma też właściwości antyseptyczne, więc napar z niej sprawdza się do płukania jamy ustnej lub gradła.

Ogródek ziołowy w kuchni 

Kobieta podlewająca zioła na parapecie

Wskazówka 1: Odpowiednia donica

Jeśli zdecydujesz się na stworzenie własnego ogródka ziołowego, zadbaj o odpowiednie miejsce dla swoich roślin. Dobra donica to podstawa ziołowego ogródka. Powinna odprowadzać nadmiar wody i koniecznie mieć dziurki oraz przygotowany drenaż. Zwróć uwagę na jej wielkość doniczki. Zbyt mała, hamuje wzrost korzeni, przez co nasze zioła mogą szybko uschnąć. 

Wskazówka 2: Dobrze dobrane podłoże

Zarówno gdy, dopiero siejesz ziarenka ziół, jak i planujesz posadzić już  wyrośniętą roślinę, musisz zadbać o ziemie bogatą w substancje odżywcze. Zioła są delikatne i wymagają innej gleby niż zwykłe rośliny doniczkowe. Specjalna ziemia dla ziół zawiera naturany nawóz.

Zioła w ogrodzie: inspiracje

Uprawa ziół w ogrodzie daje Ci oczywiście więcej miejsca na pomieszczenie większych krzewów Twoich ulubionych roślin. Ogród daje Ci też możliwość uprawy krzewów wieloletnich, które są wstanie przezimować i wymagają stosunkowo niewielkiej opieki. Do ziół wieloletnich należą: melisa, rozmaryn, lawenda, tymianek, dziurawiec, estragon czy szałwia, przy czym wiele z nich ma też spore walory estetyczne. Decydując się na rabatkę ziół w ogrodzie, warto pamiętać o tym, by rośliny miały co najmniej 6-godzinny dostęp do słońca. W przeciwny razie krzaczki nie będą bardzo aromatyczne. Podczas sadzenia warto grupować nasiona lub sadzonki w większych grupach, co ułatwi ich pielęgnację. Mięta, szałwia i oregano potrzebują więcej miejsca i szybko wzrastają dlatego najlepiej nie sadzić ich tuż obok delikatniejszych ziół takich jak bazylia czy majeranek.

Domowy ogródek ziołowy: Pomysły na zielnik na balkonie i w kuchni

  • Na parapecie: nie masz balkonu? Nic nie szkodzi. Wystarczy słoneczny parapet. Postaw zioła w doniczkach przy najjaśniejszym oknie. To z południową ekspozycją będzie idealne, ale również zachodnie stanowisko powinno być odpowiednie.
  • Na rabacie: zioła możesz sadzić też w ogrodzie warzywnym i założyć zielnik. Koniecznie zaplanuj go w najsłoneczniejszym miejscu, wtedy zioła będą bujnie rosły.
  • W skrzynkach na balkonowej balustradzie: ta sztuczka pozwala zmienić balkon w prawdziwy aromatyczny ziołowy ogródek. Zawieś na balustradzie kolorowe doniczki lub skrzynki, zioła będą miały tyle słońca, ile potrzebują. Na balkonie najlepiej poczują i zaprezentują się mięta, bazylia pospolita, tymianek pospolity, koperek, melisa, pietruszka czy rozmaryn.
  • W wiszących koszach: jeśli masz niewielki balkon lub po prostu chcesz w tym roku coś na nim zmienić, posadź zioła w wiszących koszach. Możesz zasadzić cały kosz np. z tymiankiem, miętą lub pomieszać różne rodzaje ziół. Pamiętaj tylko, aby łączyć te, które mają podobne wymagania pod kątem podlewania.
  • Na ścianie w pokoju: a jeśli chcesz wprowadzić nieco życia do Twojej kuchni, co powiesz na ogródek ziołowy w duchu upcyclingu? Zobacz nasz tutorial video, jak go zrobić z puszek.

DIY: ogródek ziołowy z puszek

Zaczynasz swoją przygodę z projektami DIY? Sprawdź nasz prosty pomysł na ogórdek ziołowy w duchu upcyclingu z puszek. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • Większe puszki
  • Farbę w spreju
  • Wiertarkę
  • Taśmę maskującą
  • Folię aluminiową
  • Włóczkę lub sznurek
  • Wybrane zioła w doniczkach
  1. W pierwszej kolejności, dokładnie umyj puszki i odklej od nich etykiety. Kiedy puszki będą czyste, wywierć po dwa otwory w każdej z nich. Najlepiej, żeby znalazły się w górnej części puszek – potem przeciągniesz przez nie sznurek.
  2. Owiń puszki taśmą. Góra pozostanie srebrna, dół spryskasz farbą. Od Ciebie zależy, w którym miejscu przykleisz taśmę i jakie proporcje pragniesz zachować pomiędzy obiema częściami. Górną część puszki, tę która ma pozostać srebrna, zabezpiecz starannie folią aluminiową.
  3. Spryskaj farbą dolną część puszki i pozostaw do przeschnięcia. Kiedy puszka będzie sucha, usuń taśmę i folię aluminiową.
  4. Włóczkę lub sznurek przymocuj do puszki tak, by powstała zawieszka.
  5. Zsadź swoje ulubione zioła, na przykład: bazylię, pietruszkę czy tymianek, a następnie zawieś puszki. Aromatyczny, domowy zielnik jest już gotowy!

A może nadal szukasz inspiracji, co umieścić w ogrodzie lub na tarasie? Sprawdź nasze pomysły na:

  • Urządzenie małego balkonu w bloku
  • Jak wykonać meble ogrodowe z palet, które umieścisz na balkonie, tarasie czy w ogrodzie
  • Aranżację ogrodu przed domem
  • Miejski ogród w trendzie urban gardening

Uprawa ziół w domu: sadzenie i pielęgnacja

sadzonki roślin w małych doniczkach
  1. Odpowiednie miejsce

    Większość zioł, szczególnie tych pochodzenia śródziemnomorskiego, uwielbia słońce i ciepło. Niech to będzie kluczowe przy podjęciu decyzji, gdzie znajdzie się Twój ziołowy ogródek, nawet jeśli będą to tylko doniczki z ziołami.
  2. Wybór ziół

    Zastanów się, jakie są Twoje ulubione smaki i potrawy. Czy chcesz wykorzystać zioła do robienia naparów, czy gotowania. Zdaj się przede wszystkim na Twoje preferencje smakowe.
  3. Sadzenie

    Zioła najlepiej sadzić do dedykowanego im podłoża, a po posadzeniu należy obficie je podlać. Wiele z nich są odporne na mrozy, więc będziesz mógł się nimi cieszyć dłużej niż jeden sezon.
  4. Pielęgnacja

    Zioła są dość proste w pielęgnacji. Potrzebują regularnego podlewania i dużo słońca. Najlepiej robić to rano lub wieczorem, kiedy temperatura nie jest za wysoka – to pomoże nie poparzyć liści. Jeśli zioła rosną w gruncie należy też pamiętać o odchwaszczaniu. Ziołowy ogródek zasilaj tylko naturalnymi nawozami.

Wskazówka: połóż kamienie w ziołowym ogródku, w ciągu dnia nagrzeją się od słońca, a w nocy oddadzą ciepło, utrzymując w ten sposób lepszą temperaturę do wzrostu ziół.

Zastosowanie ziół z domowej uprawy

Zioła nie tylko ozdabiają balkon, ale przede wszystkim mają praktyczne zastosowanie w kuchni. Nie do przecenienia są też ich właściwości na nasze samopoczucie: pomagają w trawieniu, koją nerwy lub rozgrzewają. Odkryj wspaniały świat ziół i czerp garściami z ich dobrodziejstw!

Ziołowa aromaterapia

olejek eteryczyn obok naturalnego mydła

Zioła z domowej uprawy z powodzeniem zastąpią Ci aromaterapię. Wystarczy w ręce potrzeć gałązkę rozmarynu, znanego z właściwości poprawiających koncentrację. Lepszy nastrój gwarantowany. Możesz też dodać ziołowe gałązki do kąpieli. To będzie prawdziwie naturalna uczta dla zmysłów! Możesz też kupić zwyczajne mydło, roztopić je w ciepłej wodzie, dodać do niego suszone kwiaty lawendy i odstawić płyn w plastikowych foremkach, co utworzy aromatyczne mydło domowej roboty.

Zioła w kuchni

zioła i ząbki czosnku na marmurowej tacy obok naczynia z oliwą i octem

Zioła w kuchni są niezastąpione, chyba nikt nie ma tu wątpliwości. Wykorzystasz je do przyrządzania mięs, ryb, sałatek, a nawet deserów. Listki mięty świetnie komponują się z truskawkami oraz owocowymi sorbetami. Natomiast suche kwiaty lawendy dodaje się też do wypieków. Ich aromat odmieni najprostsze maślane ciasteczka w zaskakujący dodatek do popołudniowej herbaty.

Ziołowe napary

Napar z rumianku w szklanym czajniku

Twórz własne kompozycje ziołowych mieszanek i wykorzystuj zioła z własnego parapetu. Oto kilka propozycji na nowe kompozycje smaków naparów:

  • rumianek + lawenda
  • melisa + trawa cytrynowa
  • mięta + melisa

Smakowite uzupełnienie kojtajli i napojów

Czas na domowe happy hour! Miętę wykorzystasz do mojito, ale zachęcamy do innych eksperymentów. Z ziół możesz też robić syropy i odkrywać nowe smaki drinków. Gałązka rozmarynu będzie też piękną dekoracją kieliszka. Lawenda jest świetnym dodatkiem do lemoniady a bazylia i rozmaryn świetnie pasują do koktajli na bazie ginu.

Jak suszyć zioła, aby cieszyć się nimi przez cały rok

Zioła na drewnianym stole

Twój ogródek ziołowy ma się świetnie? Aby cieszyć się ich aromatem i właściwościami, zetnij kilka gałązek i zasusz je na zimę. Oderwij liście od gałązki i użyj specjalnej suszarki lub wyłóż je na tacy i zostaw na słońcu na kilka dni. Muszą wyschnąć całkowicie, aby nie spleśniały. Następnie pokrusz je i przesyp do słoiczka lub innego pojemnika. Koniecznie go opisz, aby wiedzieć, które zioło jest w środku. W ten sposób najlepiej zasychają: mięta, melisa, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn i lawenda. Ta ostatnia pięknie zasycha też w bukiecie. Wystarczy przewiązać go sznurkiem i powiesić w ciepłym miejscu kwiatami do dołu. Natomiast natkę pietruszki, lubczyk i kolenrdę lepiej zamrozić. Wystarczy opłukać je wodą, posiekać, przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażarki. Będą niezastąpione do doprawiania zup przed podaniem w zimie.

Ogródek ziołowy nie oznacza dużego wysiłku, a jego korzyści są ogromne. Twoja kuchnia wypełni się ziołowym aromatem, a dania zyskają smaku. Na tym zalety się nie kończą. Dzięki ziołom pięknie udekorujesz potrawy, a jeśli zasuszysz ich gałązki latem, przez całą zimę będziesz cieszyć się ich dobrodziejstwami! Jesteś miłośnikiem pięknego życia? Dołącz do klubu Westwing, a otrzymasz dostęp do kampanii tematycznych z wyselekcjowanymi produktami w świetnych cenach!