Przewodnik po winach: rodzaje win na każdą okazję
Jesteś smakoszem win i chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej o swoim ulubionym trunku? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przewodnik po winach, dzięki któremu dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o winie! Zastanawiasz się, jakie kieliszki są odpowiednie do poszczególnych rodzajów wina? Nie jesteś pewien, które wino będzie pasować do Twoich ulubionych potraw? A może szukasz dopełnienia idealnej imprezy? Nasz przewodnik po winach przedstawia odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i poznasz mnóstwo przydatnych wskazówek i trików.
Jesteś smakoszem win i chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej o swoim ulubionym trunku? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przewodnik po winach, dzięki któremu dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o winie! Zastanawiasz się, jakie kieliszki są odpowiednie do poszczególnych rodzajów wina? Nie jesteś pewien, które wino będzie pasować do Twoich ulubionych potraw? A może szukasz dopełnienia idealnej imprezy? Nasz przewodnik po winach przedstawia odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i poznasz mnóstwo przydatnych wskazówek i trików.
W naszym przewodniku po winach wytłumaczymy Ci wszystko, co chciałbyś wiedzieć o najbardziej popularnych gatunkach wina. Wyjaśnimy również, które wino powinieneś podać do danej potrawy, aby podkreślić jej smak. Przygotowaliśmy także informacje, w jakiej temperaturze należy podawać wino oraz jakie aromaty charakteryzują Chardonnay, Merlot, Riesling i inne.
Rodzaje win: wino białe
Podobnie jak czerwone wino, białe wino można podzielić na różne kategorie. Słodkie, półsłodkie i wytrawne to najbardziej znane rodzaje. Chciałbyś poznać, które nuty smakowe są charakterystyczne dla Twojego ulubionego białego wina? Albo w jakiej temperaturze podawać białe wino, by smakowało najlepiej? W naszym przewodniku po winach podsumowaliśmy najistotniejsze informacje.
Riesling charakteryzuje się intensywnymi owocowymi aromatami. Głównymi nutami smakowymi są tu grejpfrut, jabłko, cytryna oraz brzoskwinia. To wino doskonale komponuje się z warzywami i daniami rybnymi. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury około 10°C. Wino Pinot Grigo cechuje aromatyczny owocowy smak. Świetnie sprawdzi się do zup, sałatek, dań z kurczaka oraz ryb.
Chardonnay ma intensywny, ostry smak. Tę odmianę wina charakteryzuje nuta orzecha włoskiego i aromat dymu. Chardonnay doskonale współgra z daniami z wołowiny oraz z makaronami włoskimi. Z kolei Sauvignon Blanc cechuje się intensywnymi aromatami trawy, szparagów i kopru włoskiego. To wino to świetny dodatek do zup oraz sałatek.
Odkryj też nasze pomysły na najlepsze drinki:
Rodzaje win: wino czerwone
Czerwone wino także dzieli się na różne kategorie. Wyróżniamy wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie wina czerwone. Czerwone wina smakują najlepiej w temperaturze pokojowej, ale nie przekraczającej 24°C. Idealna będzie temperatura między 14 a 20°C. W naszym przewodniku po winach znajdziesz porady dotyczące tego aromatycznego trunku, sprawdzone sztuczki oraz informacje.
Merlot charakteryzują cierpkie i intensywne nuty smakowe, takie jak czekolada, drewno cedrowe oraz ciemne jagody. To wino powinno być podawane w temperaturze 18°C w zestawieniu z drobiem i wołowiną. Z kolei Pinot Noir ma bardzo owocowy aromat. Wynika to głównie z nut smakowych, takich jak truskawki, maliny i porzeczki. Pinot Noir doskonale komponuje się z dziczyzną i wołowiną.
Cabernet Sauvignon zawiera również intensywne nuty owocowe, takie jak czarna porzeczka, a także nuty pieprzowe. Smak tego wina wspaniale współgra z serem, drobiem i wołowiną. Chianti charakteryzuje się fiołkową oraz wiśniową nutą. Doskonale smakuje podane w temperaturze 16°C w towarzystwie makaronów, serów i wołowiny. Te potrawy wydobędą smak wina.
Jak wybrać odpowiednie wino dla siebie? Otovino.pl podpowiada
Wybór wina nie zawsze jest taki prosty jak nam się wydaje. Czasami musimy zaplanować całe menu i do niego dopasować rodzaj wina. Eksperci z portalu otovino.pl odpowiedzili na nasze pytania dotyczące pairingu wina oraz kilku prostych zasad, czym kierować się przy wyborze wina.
Otovino.pl to portal dla poszukujących winiarskich wrażeń. Specjalnie dla nich stworzyliśmy interaktywną wyszukiwarkę winnic, wine barów i ciekawych konceptów winiarskich. Na bieżąco informujemy o branżowych wydarzeniach, organizowanych degustacjach, szkolimy i inspirujemy, promując kulturę picia wina w Polsce.
Na co powinniśmy zwracać uwagę wybierając wino? Czy powinniśmy mieć przygotowaną “checklistę”, czym się kierować?
Wybierając wino naszym największym sprzymierzeńcem jest etykieta, na której zazwyczaj zawarte są najważniejsze informacje dotyczące zawartości butelki, a mianowicie szczepu z jakiego powstało wino, regionu z którego pochodzi, rocznika zbioru i poziomu alkoholu. Traktować je możemy jako pewnego rodzaju zapowiedź jakości czy oczekiwanego smaku i aromatu wina.
Kilka przydatnych rad, czym kierować się przy wyborze wina opublikowaliśmy w krótkim poradniku na naszej stronie „6 rad jak czytać etykietę wina”. Jednak jedną z najlepszych jaką chętnie się dzielimy to: próbuj – degustuj – zapamiętuj. Tym samym możesz poznać swoje preferencje smakowe, a te każdy z nas ma przecież unikalne. Praktyka i poznanie swoich smaków i upodobań pomaga w odkrywaniu świata wina i czerpania z niego przyjemności.
Czy tradycyjny podział parowania ryby czy desery to białe wino, a czerwone to wołowina jest prawdziwe?
Tak i nie :). I tutaj znowu nasze indywidualne preferencje smakowe będą odgrywały ogromną rolę. To, co dla jednej osoby jest pairingiem idealnym, dla drugiej może być całkowitym niepowodzeniem. Warto jednak mieć na uwadze podstawową zasadę, że kluczem do łączenia win i potraw jest wyszukanie elementów wspólnych między nimi.
Począwszy od aromatów, poprzez ich budowę, a na smakach kończąc. Przy łączeniu wina z jedzeniem warto pamiętać jakie elementy dania mogą wpływać negatywnie na odbiór wina (czyli sprawią, że wino stanie się bardziej kwaśne, gorzkie a mniej owocowe).
Takimi komponentami będzie słodycz oraz umami (czyli na przykład smak gotowanych lub suszonych grzybów). Z drugiej strony kwasowość oraz słoność to elementy bardzo pożądane w daniach przy wine&food pairingu. Dlatego między innymi sery tak świetnie łączą się z winami. Warto również dodać, iż zawsze jedzenie wpłynie mocniej na smak wina niż odwrotnie.
Jakie są mniej oczywiste pairingi win?
Proponujemy wypróbować półwytrawne owocowe białe wina z naszych rodzimych winnic np. Halka z Winnicy L’Opera, czy wina ze szczepu Muscaris w połączeniu z aromatycznymi potrawami kuchni azjatyckiej. Słoność przełamana słodyczą wypełniona owocowym aromatem to połączenie nieoczywiste, ale naszym zdaniem idealne!
Jeśli natomiast poszukujemy wina, które dobrze sprawdzi się podczas kolacji niezależnie od serwowanych dań i przekąsek, to tutaj nasz wybór padnie z pewnością na orzeźwiające wino musujące. Francuski szampan, włoskie prosecco, czy hiszpańska cava to pewniaki w połączeniu z wieloma potrawami.
Jak samemu ocenić wartość wina i z jakich okolic najlepiej wybierać, aby był dobry stosunek jakość / cena?
Jeśli lubimy wino i pragniemy zaznajomić się ze sztuką degustacji zalecamy wziąć udział w profesjonalnym kursie lub warsztatach winiarskich, podczas których ekspert wskaże na co należy zwrócić uwagę oraz jak właściwie smakować wino, aby czerpać z niego jak najwięcej radości. Bardzo wartościową i ciekawą opcją na spędzenie wolnego czasu będzie czynny udział w eventach winiarskich, a te zyskują na coraz większej popularności i organizowane są w całej Polsce.
W kwestii kierunku, na który naszym zdaniem aktualnie warto zwrócić szczególną uwagę to z pewnością Afryka Południowa, gdzie produkuje się wina najwyższej światowej klasy, a nadal dostępne jeszcze w przystępnych cenach.
Czym się charakteryzują wina z różnych krajów? Czy to może bardziej zależy od szczepu winogrona?
Na charakterystykę konkretnego wina wpływa szereg czynników, takich jak terroir (czyli otoczenie), warunki klimatyczne, szczepy winogron, z których produkowane jest wino, metoda jego produkcji a także wiele innych uwarunkowań. Niemniej jednak każdy szczep winogron posiada swoje charakterystyczne cechy. Przykładowo w winach produkowanych ze szczepu Merlot zawsze będziemy doszukiwać się czerwonych owoców, takich jak truskawka czy czerwona śliwka.
Sięgając jednak po wino Merlot już z rejonu chłodniejszego możemy spodziewać się, iż jego struktura będzie nieco lżejsza, a dodatkowo odnajdziemy w nim więcej aromatów zielonych, na przykład zielonej papryki. Warto zaznaczyć, że zazwyczaj wino z tego samego szczepu produkowane w cieplejszym klimacie będzie okrąglejsze i lepiej zbudowane, owoce dojrzalsze czy poziom alkoholu wyższy.
Czy trendy wpływają jakoś na popularność różnych win/szczepów, czy to raczej dziedzina, która się nie zmienia za bardzo?
W świecie wina, tak jak i w świecie sztuki, mody czy designu obecne są różne trendy. Dla przykładu na przestrzeni kilku ostatnich sezonów obserwujemy rosnącą popularność win pomarańczowych czy istny “bum” na szalone Pét-naty – wina naturalnie musujące produkowane tzw. metodą pradawną, polegającą na butelkowaniu wina, jeszcze w trakcie fermentacji.
Udział tych win w globalnej produkcji to jednak zaledwie ułamek. Na całym świecie istnieje wiele regionów winiarskich, które budowały swoją renomę przez lata, gdzie historia winiarstwa sięga kilkuset lat, jak na przykład francuskie Bordeaux czy Burgundia. Ich dobrze ugruntowanym pozycjom i cenionym klasycznym etykietom nie jest w stanie zagrozić żaden trend czy moda.
Jaka jest tzw. winna etykieta, kiedy już kupimy wino? W jakich warunkach je przechowywać, jak je pić, ile może ono stać po otwarciu?
Większość win dostępnych na rynku przeznaczona jest do spożycia natychmiast lub do kilku lat od czasu ich wyprodukowania. Tylko nieliczna część win, takich jak np. włoskie Barolo lub rocznikowe szampany przeznaczone są do dłuższego leżakowania.
Jak zatem odpowiednio przechowywać wino, aby utrzymało swój charakter i walory smakowe lub nawet stawało się coraz lepsze? Najlepsze warunki zapewniają pomieszczenia chłodne o stałej temperaturze, ograniczonej wilgotności i niewielkim dopływie światła. W przypadku win z korkiem naturalnym butelki najlepiej jest ułożyć w pozycji horyzontalnej, tak aby miał on styczność z winem, dzięki czemu wino nie ulegnie procesowi utleniania.
Warto trzymać zasadę, że raz otwartą butelkę wina najlepiej przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni. Tutaj istnieje na rynku sporo ciekawych zatyczek, korków, stoperów czy profesjonalnych gadżetów, które pomagają przedłużyć „życie” otwartej butelki wina tak, aby zachować jego najlepszy smak.
A może wybierzesz się w podróż szklakiem polskich winnic? W specjalnym przewodniku przygotowanym przez portal Glamourlife.pl, odkryjesz niezwykłe miejsca, które warto odwiedzić.
Przewodnik po winach: Jak prawidłowo podawać wino?
Szkło, w którym podajemy wino powinno być cienkie i przezroczyste, o drobnych krawędziach. Nie powinno być ani zbyt wąskie, ani zbyt wybrzuszone. Wówczas smak wina doskonale poczujesz już na języku. W ten sposób zagwarantujesz sobie najlepsze doznania smakowe. Lampka do wina powinna mieć cienką, elegancką nóżkę, która ułatwi przystawianie jej do ust. Zawsze powinieneś łapać właśnie za nią. W przeciwnym wypadku Twoje dłonie ogrzeją wino. Ponadto nóżka w lampce do wina powinna być bezbarwna, aby nie sprawiała wrażenia zmiany koloru wina.
Wskazówka: Podając wino upewnij się, że jest o dwa stopnie chłodniejsze niż to konieczne, ze względu na fakt, że w lampce do wina szybko się ogrzeje!
Nalewanie wina to również sztuka! Lampkę wina powinno się napełniać tylko w jednej trzeciej. W przypadku większych lampek do mocniejszego czerwonego wina, takiego jak na przykład Sauvignon, obowiązuje dodatkowa zasada. Należy wypełnić winem około ćwierć lampki do wina. W ten sposób w pełni wydobędziesz smak i aromat wina.
Przewodnik po winach: odmiany winorośli
-
Ciekawostka
Na świecie istnieje około 10000 różnych gatunków winorośli. Jednak tylko nieliczne z nich charakteryzuje rozpoznawalny i wyjątkowy smak. -
Ciekawostka
Nie więcej jak 2500 gatunków winorośli zostało zatwierdzonych do produkcji wina. -
Ciekawostka
Najbardziej popularne jest około 50 gatunków winorośli. Wytwarza się z nich także regionalne wina.
Przewodnik po winach: kieliszki
Lampki do wina różniące się kształtami i rozmiarami są przypisane do poszczególnych odmian wina. Nasz przewodnik po winach przedstawi Ci różnice między nimi. Czerwone wino często charakteryzuje się różnorodnością aromatów. Aby wzmocnić bogactwo aromatów czerwonego wina, warto je podać w lampkach o bulwiastym kształcie. Napowietrzenie czerwonego wina pozwala na doskonałe rozwinięcie się intensywności aromatów. Odmiany takie jak Bordeaux, Merlot i Sauvignon potrzebują dodatkowej przestrzeni. W tym celu użyj lampek do wina o bulwiastym kształcie. Im większa średnica, tym lepiej!
Zasady wyboru lampek do białego wina są kompletnie odwrotne. Podczas degustacji białego wina, aromat nie powinien ulatniać się zbyt szybko. Mniejsze średnice lampek do wina zapobiegną dopływowi powietrza. Białe wino najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu. Lampki do białego wina mniejszych rozmiarów przeciwdziałają nagrzewaniu się wina. Najlepiej będzie, jeśli będziesz nalewał małe ilości białego wina i częściej uzupełniał lampkę.
Riesling zasłużył na swoją własną lampkę do wina. Dzięki lekko zakrzywionej krawędzi, nieco kwaśne nuty owocowe są lepiej odbierane przez kubki smakowe.
Kto chciałby spróbować różnych rodzajów wina podczas posiłku, może wypić po lampce każdego gatunku. Aby pozbyć się smaku wypitego wcześniej wina, nalej do lampki niewielką ilość nowego trunku. Następnie kilkukrotnie obróć lampkę i wylej zawartość do pojemnika przeznaczonego do tego celu. W ten sposób przygotujesz się na nowe doznania smakowe.
Które wino podać do danej potrawy?
Zastanawiasz się, które wino powinieneś podać do danej potrawy? Na to pytanie nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Po pierwsze i najważniejsze, weź pod uwagę własne preferencje. Zatem do posiłku pij swoje ulubione wino! Niemniej jednak, obowiązuje zasada właściwej harmonii kolorów. Innymi słowy, białe wino podajemy do białego mięsa, z kolei czerwone – do czerwonego. Wina o lekkim smaku doskonale komponują się ostrymi potrawami i rybami, z kolei intensywniejsze wina świetnie sprawdzą się do bardziej sytych posiłków.
Podczas obiadu zwróć uwagę na kolejność podawanych win. Najpierw serwuj lekkie wina musujące, następnie intensywne czerwone wina. Jeśli wprowadzisz kilka naszych prostych wskazówek, z pewnością poczujesz różnicę w Twojej jadalni. Warto zwrócić też uwagę na sposób przechowywania i podawania wina w stylowych dekanterach i karafkach.
Czas napić się wina! Dzięki zaledwie kilku wskazówkom i sztuczkom nasz przewodnik po winach pokaże Ci, że również Ty możesz stać się koneserem wina. Zaimponuj swoim najbliższym i zorganizuj wieczorną degustację. A jeśli szukasz naczyć i mebli do jadalni, zarejestruj się na Westwing. Dzięki naszym codziennym kampaniom, Twój dom stanie się idealnym miejscem na kolację z przyjaciółmi!