W tym roku zrób przetwory z gruszek – podpowiadamy jak!
Nadszedł czas na sezon przetworów! Jeśli tak jak my nie mogłaś się doczekać, z radością ogłaszamy rozpoczęcie produkcji słoików z dobrociami. Tym razem skupimy się na gruszkach. Te pyszne owoce zachowują swój smak nie tylko, gdy są świeże, ale także w przetworach, dlatego warto sięgnąć po nie, myśląc o dżemach, powidłach czy nalewkach. Dzisiaj poznasz cztery ciekawe przepisy na przetwory z gruszek, które z pewnością polubisz. Do dzieła!
Nadszedł czas na sezon przetworów! Jeśli tak jak my nie mogłaś się doczekać, z radością ogłaszamy rozpoczęcie produkcji słoików z dobrociami. Tym razem skupimy się na gruszkach. Te pyszne owoce zachowują swój smak nie tylko, gdy są świeże, ale także w przetworach, dlatego warto sięgnąć po nie, myśląc o dżemach, powidłach czy nalewkach. Dzisiaj poznasz cztery ciekawe przepisy na przetwory z gruszek, które z pewnością polubisz. Do dzieła!
Dlaczego warto robić przetwory z gruszek?
Gruszka to bardzo wdzięczny owoc, który długo zachowuje swoją świeżość, a dodatkowo posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Co jeszcze mają w sobie gruszki?
- Bor – minerał poprawiający pracę mózgu,
- Potas – obniża ciśnienie krwi,
- Witaminy A, B1, B2, B6, C i PP – wpływają na ładny wygląd skóry, mózg i ogólną odporność organizmu.
Przetwory z gruszek i ich wartości
Czy wiesz, że robiąc domowe przetwory z gruszek możesz przeciwdziałać i leczyć różne dolegliwości? Oto kilka z nich:
- Miękkie i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a te soczyste i cierpkie zatrzymują biegunkę.
- Gruszka wspomaga leczenie dróg moczowych, jeśli więc cierpisz na stany zapalne lub kamicę, koniecznie spróbuj.
- Sok z gruszek obniża ciśnienie.
- Z kolei napar z tego owocu możesz stosować na rany i owrzodzenia.
- Napar możesz też stosować na bóle głowy i przeziębienia – skutecznie pomaga je zwalczyć!
Kiedy robić przetwory z gruszek?
Gruszki na przetwory będą najlepsze na przełomie lipca i sierpnia, tuż obok powideł śliwkowych czy konfitury z wiśni. Co więcej, gruszki znajdziesz w każdym regionie Polski – to owoc, który może być wyhodowany w przydomowym sadzie! Niestety, grusze są bardzo wrażliwe na niskie temperatury oraz choroby, dlatego wybierając gatunek do swojego ogrodu, koniecznie zwróć uwagę na odmianę.
Gruszki na przetwory
Wyróżniamy odmiany letnie, jesienne i zimowe, jednak nie każde będą nadawały się najlepiej na przetwory z gruszek. Najczęściej wybierając odpowiednią odmianę na domowe przetwory sięgniemy po te letnie oraz zimowe. Ich miąższ będzie aromatyczny i zwarty, dzięki czemu nie rozpadnie się tak szybko pod wpływem temperatury. Oto przykładowe odmiany:
- Bonkreta Williamsa,
- Red Faworytka,
- Konferencja,
- Paryżanka,
- General Leclerc.
Jakie przetwory możesz zrobić z gruszek?
Z gruszek można robić różne przetwory – wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki! Doskonale smakują w kompotach, dżemach, konfiturach, a także nalewkach. Nadają się do słodkich oraz słonych, a nawet octowych dań. Lubią się także z bardziej kwaskowymi produktami, np. przetworami z agrestu bądź przetworami z aronii, tworząc słodko-gorzkie połączenie.
W smaku przetwory z gruszki najczęściej są słodkie i bardzo aromatyczne, jeśli jednak nie lubisz słodkiego smaku, nie dodawaj cukru lub zrób gruszki w zalewie octowej. Grunt, to znaleźć swój smak, gruszki zaś są do tego doskonałą bazą! A jeśli lubisz oryginalne smaki, możesz spróbować konfitury z czerwonej cebuli.
Dżem z gruszek
Na kanapki, do owsianki albo z croissantem! Dżem z gruszek to przepis, który koniecznie musisz zrobić, dlatego przedstawimy Ci jego trzy wersje. Jeśli wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy, z pewnością poradzisz sobie także z tym przepisem.
Dżem gruszkowo-cynamonowy
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- cukier (według uznania),
- cynamon,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Gruszki umyj. Niewielką część pokrój w kostkę, resztę zaś obierz, pozbaw gniazd nasiennych i także pokrój w kostkę.
- Gruszki bez skórki wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby nie przywierały. Poczekaj, aż zgęstnieją.
- Dżem dopraw według upodobań cytryną, cynamonem oraz cukrem.
- Dodaj gruszki ze skórką i wymieszaj.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Zamknij i odwróć do góry dnem lub zapasteryzuj.
Dżem gruszkowy idealny do mięs
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 30 dag cukru,
- Sok z 1-2 cytryn,
- Laska wanilii,
- 4-5 goździków,
- Łyżeczka imbiru,
- 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego).
Przygotowanie:
- Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, skrop cytryną.
- Zagotuj w rondelku szklankę wody, dodaj gruszki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.
- Dodaj cukier, przyprawy i poczekaj, aż woda odparuje.
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików i zamknij. Pasteryzuj owinięte szmatką przez 20 minut.
Wskazówka: Ten przepis doskonale będzie pasował do schabu! Wystarczy odpowiednio przygotować mięso i dodać do niego dżem, ziemniaki oraz przygotowaną wcześniej fasolkę szparagową do słoików i obiad gotowy!
Dżem z gruszek bez cukru
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek,
- ¼ szklanki wody,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej wodą.
- Zagotuj, dodaj sok z cytryny i gotuj kilkanaście minut do uzyskania miękkiej i nieco zwartej konsystencji.
- Gotowy dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj.
Wskazówka: Jeśli nie możesz jeść cukru, nie obawiaj się kombinować z przepisami! Ten możesz wykorzystać nie tylko do konfitury z gruszek, ale także np. do dżemu z rabarbaru. Wyjdzie jedynie troszkę mniej gęsty, jednak równie pyszny!
Kompot z gruszek
Na zimno czy na ciepło? Kompot z gruszek to idealna ochłoda na lato i doskonały rozgrzewający napój zimowy. Spróbuj sprawdzony przepis na kompot idealny!
Składniki:
- 2-3 kg gruszek,
- 9 l wody,
- cukier.
Przygotowanie:
- Obierz owoce i pokrój je na ćwiartki.
- Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Wodę zmieszaj z cukrem i zagotuj.
- Następnie umieść gruszki w słoiku i zalej letnią wodą z cukrem.
- Zakręć i gotowe!
Wskazówka: Pamiętaj, że kompot z gruszek nie musi być słodki! Na 1 kg owoców zużywa się około 0,5 kg cukru, ale wystarczą już 2 łyżki, aby gruszki się zakonserwowały.
Gruszki w syropie
Przetwory z gruszek to nie tylko dżemy i kompoty! Gruszki możesz też konserwować w całości, w syropie. Oto przepis!
Składniki:
- 8 dużych, twardych gruszek,
- 1 litr wody,
- 500 g cukru,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1 łyżeczka goździków,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny.
- W wąskim, wysokim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
- Włóż gruszki do syropu i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
- Po ugotowaniu przełóż gruszki do słoików.
- Syrop zagotuj ponownie i zalej słoiki. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Wskazówek: Takie gruszki świetnie nadają się na deser! Deser chia z gruszkami to świetna popołudniowa przekąska, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego.
Nalewka z gruszek
Nalewkę gruszkową szczególnie pokochają kobiety – jej słodki i delikatny smak idealnie pasuje do drinków oraz solo! Spróbuj przepisu na nalewkę z gruszek z miodem, a z pewnością nie pożałujesz!
Składniki:
- 2 kg gruszek konferencja,
- 2 szklanki miodu,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 litr spirytusu,
- 2 laski cynamonu.
Przygotowanie:
- Gruszki obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoja i wymieszaj z wodą i miodem.
- Odstaw na 2-3 dni, aby gruszki puściły sok.
- Dodaj cynamon i zalej spirytusem. Odstaw na 3-4 miesiące.
- Gotową nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek.
Przetwory z gruszek są bardzo łatwe w wykonaniu, dlatego szczególnie polecamy je dla początkujących! Ich aromatyczny i słodki smak z pewnością przypomni smak lata. Po więcej przepisów zajrzyj na Westwing.