Dżem z rabarbaru – ciekawa i pyszna alternatywa
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ta specyficzna w smaku, zdrowa roślina idealnie sprawdzi się w formie przetworów. Chcąc zyskać dodatek do licznych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, przygotuj domowy dżem z rabarbaru! Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów, a więc sprawdź sam i zainspiruj się!
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ta specyficzna w smaku, zdrowa roślina idealnie sprawdzi się w formie przetworów. Chcąc zyskać dodatek do licznych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, przygotuj domowy dżem z rabarbaru! Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów, a więc sprawdź sam i zainspiruj się!
Kilka słów o rabarbarze
Rozpoczynając przygodę w kuchni i tworząc domowe przetwory z rabarbaru, warto poznać trochę tę specyficzną… no właśnie – roślinę, owoc czy warzywo? Rozstrzygając to pytanie, należy zwrócić uwagę na walory smakowe rabarbaru. W Polsce jest on uznawany za warzywo, natomiast w USA już za owoc. Rabarbar jest rośliną wieloletnią. Plantację taką można eksploatować do 12–14 lat. Jest to bylina o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym, który po kilku latach uprawy może sięgać nawet do 1,5 metra w głąb gleby.
Rabarbar znany jest ze swojego ciekawego wyglądu: na targach i w sklepach można nabyć jego łodygi, fachowo zwane ogonkami liściowymi. Ze względu na jego kwaskowaty smak, podobnie jak przetwory z agrestu, przetwory z aronii czy powidła śliwkowe, trafia w gusta tylko nielicznych. Rabarbar albo uwielbiasz albo nienawidzisz. Przetwory z niego smakują dość oryginalnie, tak samo jak konfitura z czerwonej cebuli. Zawarte w rabarbarze witaminy oraz inne wartościowe składniki powodują, że roślina posiada bardzo wiele właściwości, jak przeciwzapalne czy przeczyszczające. Pomaga przy problemach ze wzdęciami, a duża ilość błonnika wspomaga procesy trawienne.
Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?
Sezon na pyszny i świeży rabarbar rozpoczyna się zanim zaczniesz myśleć, jak zrobić dżem truskawkowy. Trwa od kwietnia aż do końca czerwca. Do gotowania wykorzystujemy jego słodko-kwaśne w smaku łodygi – uważaj, liście są niejadalne!
W kuchni zwykle przyrządza się z niego kompoty, ciasta i przetwory jak dżem z rabarbaru, ale można go także dodawać do sałatek, mięs (wieprzowina, drób), a nawet ryb. Przetarty rabarbar to nie tylko roślina do dań słodkich. Możesz dodawać go do ziemniaczanego purée, będzie bardziej wytrawne. I do zakwaszania dań z ryb, pomijając wytrawne wino czy inne przetwory z winogron. Fantastycznie smakuje z kaczką i gęsią.
Warto też wiedzieć, że rabarbar gotujemy w garnkach emaliowanych lub stalowych. Miedziane i aluminiowe rondle reagują z rabarbarowym kwasem, więc danie może wchłonąć szkodliwe substancje i zmienić kolor na brązowy. Lepiej być czujnym. Jeśli chcesz zachować rabarbar na dłużej, możesz zamrozić surowy (w całości lub w kawałkach), a także gotowany, np. w formie ostudzonego kompotu. Takie mrożonki wytrzymają w zamrażarce do roku.
Dżem z rabarbaru klasyczny – przepis
Przygotuj:
- 2 kg mocno dojrzałego rabarbaruz
- 2-2,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
- Umyty rabarbar pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem.
- Całość wymieszaj i odstaw na około 3 godziny, aby rabarbar puścił sok. Po tym czasie do rabarbaru dodaj sok z cytryny i wstaw na palnik.
- Rabarbar gotuj do czasu aż całkowicie się rozpadnie, a nadmiar soku odparuje. Zazwyczaj jest to około 40 minut. Mieszaj dokładnie, by rabarbar się nie przypalił.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i ustaw na nakrętkach do czasu, aż wystygnie.
- Dżem z rabarbaru czeka na degustację w chłodny jesienny wieczór!
Dżem z rabarbaru imbirowy – przepis
Przygotuj:
- 800 gram rabarbaru,
- ¾ szklanki cukru,
- 4 cm kawałek imbiru,
- Sok z połowy cytryny,
- Skórkę z jednej cytryny.
- Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
- Składniki przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj startą skórkę z cytryny, sok, cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy dżem zgęstnieje, całość przełóż do słoików i dokładnie zakręć.
Dżem rabarbarowy z nutą pomarańczy – przepis
Przygotuj:
- 2 kg rabarbaru,
- 600 g cukru,
- Sok z 1/2 cytryny,
- Sok z 1 pomarańczy,
- 1 laskę wanilii.
- Rabarbar umyj, pokrój na kawałki. Całość włóż do garnka. Dodaj cukier, sok z cytryny i pomarańczy, wyskrobane nasionka z wanilii, a także całą laskę.
- Gotuj na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Gorący dżem przełóż do słoiczków, zamknij, ustaw do góry dnem aż ostygnie.
Dżem z rabarbaru to zdrowy dodatek do kanapek, naleśników czy serów. Nie przegap czasu, w którym rabarbar jest dostępny i wykonaj domowe przetwory dla siebie i bliskich. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i porad, zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie oraz cała gama inspiracji do stworzenia pięknego domu.