THE BLACK WEEK DEALS startują JUTRO z najlepszymi promocjami na sofy i łóżka >

Zarejestruj się teraz i czekaj na Black Week Deals
Pojemniczki na lody na drewnianej skrzynce

Gdy tylko temperatura na termometrze wzrośnie, z pewnością będziesz miał ochotę wybrać się do parku, nad jezioro lub spokojny spacer po mieście. Tak spędzony czas z pewnością umilą pyszne lody, które skutecznie Cię ochłodzą. Na patyku, w rożku czy w kubku w ulubionej kawiarni – w każdej postaci są przepyszne! Jeżeli chcesz móc delektować się lodami w swoim domowym zaciszu, to podpowiemy Ci, jak samodzielnie wyczarować owocowe lub czekoladowe kulki. Więc do dzieła – poznaj nasz sprawdzony przepis na najpyszniejsze domowe lody!

Domowe lody z Italii

Nasze lody nieco różnią się smakiem od prawdziwnych, włoskich gelato (czyli po prostu lody). Te pochodzące z Półwyspu Apenińskiego nie są produkowane na masową, przemysłową skalę. Są one wytwarzane w rzemyślniczy sposób, najlepiej codziennie. A jak zrobić włoskie lody we własnej kuchni? Sprawdź poniżej nasz idealny przepis na letni deser!

Lody włoskie: przepis

Srebrna foremka z lodami na drewnianym stole ułożona na serwetce

Do zrobienia domowych lodów włoskich będziesz potrzebować:

  • 750 ml tłustego mleka, 3.5% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 180 g cukru
  • 1 laska wanili

Dodatkowo, do zrobienia własnych gelato będziesz potrzebować maszynki do lodów.

  1. W rondelku podgrzej melko na średnim ogniu, bo momentu aż zacznie ono bulgotać wokół krawędzi. Ale nie musisz doprowadzać mleka do wrzenia.
  2. Ubij żółtka z cukrem do momentu powstania gęstej i kremowej masy przez około 2 minuty.
  3. Następnie, zmniejsz obroty miksera i powoli wlej jedną łyżke gorącego mleka do masy jajecznej. Ubijaj mieszkankę, aż składniki się dobrze ze sobą połączą.
  4. Dolej resztkę mleka do masy jajecznej.
  5. Wlej mieszaninę mleka i jajek ponownie do rondelka, dodaj laskę wanili.
  6. Na średnim ogniu umieść rondel i zagotuj, stale mieszając do momentu aż krem ,,pokryje” grzbit drewnianej łyżki. Zdejmij garnek z kuchenki i schłódź masę w temperaturze pokojowej.
  7. Następnie, schowaj mieszankę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby masa zyskała waniliowy smak.
  8. Wyjmij wanilię z masy i przelej ją przez sitko do maszynki do lodów. Następnie, postąp zgodnie ze wskazówkami producenta.
  9. Przenieś lody do szczelnego pojemnika i zamroź do twardości przez około dwie godziny.
  10. Serwuj lody w miseczce, kieliszku lub rożku.

Najważniejsze wskazówki dotyczące robienia domowych lodów

Gdy robisz lody we własnym domu, to pewnie pierwszym pytaniem, które sobie zadajesz jest: z maszyną do lodów czy bez?

  1. Jeżeli nie masz maszyny do lodów, to gdy tylko masz trochę więcej czasu i cierpliwości, możesz przygotować zimny deser bez jej pomocy. Ważne, aby przed użyciem składników, uprzednio je schłodzisz w lodówce.
  2. Zalecamy również przygotowanie wszystkich składników na dzień przed robieniem domowych lodów.
  3. Regularne mieszanie, sprawia, że lody są kremowe i nie ma w nich kryształków lodu.
  4. Jeśli zdecydujesz się na użycie maszyny do lodów, to najpierw powinieneś schłodzić składniki w lodówce do 6 °C. Następnie, włóż wszystko do maszyny do lodów i gotowe!
  5. Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, możesz włożyć lody do zamrażarki na 1 do 2 godzin po schłodzeniu w lodówce.

Podstawowe składniki idealnych lodów

Doskonałe lody robi się szybko, gdy masz już w domu wszystkie podstawowe składniki. Zasadniczo najważniejsze jest to, żeby składniki były bardzo świeże, a najlepiej naturalne. Naprawdę nie potrzebujesz wiele do samodzielnego zrobienia domowych lodów:

  • Składniki płynne: Najlepsze będą mleko, śmietana lub kremówka, kwaśna śmietana, kefir. Mleko i śmietana zawierają tłuszcz, a zatem są optymalnymi nośnikami smaku. Jeśli chcesz, aby Twoje lody były wegańskie, polecamy wykorzystać napój migdałowy lub sojowy.
  • Cukier: Słodzik sprawia, że domowe lody mają kremową konsystencję. Jako alternatywę dla białego cukru możesz zastosować na przykład miód, karmel lub syrop klonowy.
  • Jajka: Są emulgatorami, czyli łączą wodę z tłuszczem. Podczas przygotowywania lodów rozkładają cząsteczki tłuszczu mlecznego, zapewniając w ten sposób szczególnie kremową konsystencję. Guma karobowa, czyli mączka chleba świętojańskiego będzie idealnym zamiennikiem jajek w wegańskich lodach.
  • Owoce i orzechy: Zapewniają wyjątkowy smak lodom domowej produkcji i można je dowolnie ze sobą łączyć. Jeśli używasz owoców z puszki, powinieneś zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie, ponieważ są one często dodatkowo słodzone.
  • Przyprawy: Najczęściej spotykane to: wanilia, kakao, cynamon i kawa. Jeżeli lubisz eksperymentować i cenisz sobie nietypowe połączenia, to polecamy wybrać: chili, eukaliptus, pieprz, lawendę, anyż, imbir, szałwię lub chmiel.

Słodki przepis – jak przygotować domowe lody?

Lody nie tylko smakują wyśmienicie, ale także sprawiają, że jesteś naprawdę szczęśliwy – dlatego też wielu z nas określa je jako comfort food. Stanowią miłą odskocznię od codziennych zmartwień. Szukasz innych pomysłów na takie przepisy? Sprawdź i dowiedz się, jak zrobić:

A z lodami Oreo w dłoni na balkonie, życie smakuje znacznie lepiej. A co najważniejsze: kremowy deser możesz łatwo zrobić samemu w zaledwie kilku krokach.

Kremowe lody Oreo

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtek
  • 60 g cukru
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 ciasteczek Oreo
  1. Pokrusz ciasteczka Oreo i ubij śmietanę na sztywno.
  2. Wymieszaj żółtko z cukrem w misce ze stali nierdzewnej, aż stanie się jasnożółte.
  3. Teraz podgrzej mleko wanilią w rondlu. Nie doprowadzaj do wrzenia!
  4. Napełnij duży garnek gorącą wodą i umieść w nim miskę ze stali nierdzewnej. Ubijaj masę trzepaczką, aż zgęstnieje. Umieść miskę w zimnej wodzie i ostudź masę.
  5. Wymieszaj masę ze śmietaną i połową ciasteczek.
  6. Włóż masę do maszyny do lodów na 20 minut.
  7. Dodaj pozostałe kawałki ciasteczek oreo, parę minut przed zakończeniem tego czasu.
  8. Jeżeli przygotowujesz domowe lody bez maszyny, to energicznie je pomieszaj, a następnie dodaj połowę ciasteczek oreo i wstaw wszystko do zamrażarki.
  9. Mieszaj raz na pół godziny.
  10. Lody łącznie powinny być przemieszane cztery razy.

Domowe lody: przepis na sorbet truskawkowy

Sorbet wyłożony na białą miseczkę oraz rożki do lodów

Czym by było lato bez truskawek? Dodaj je do lodów ze śmietanką, ale równie przepysznie smakują w sorbecie! Sorbet to lody robione na bazie wody, cukru i owoców. Dlatego też sorbet jest świetnym zamiennikiem lodów dla alergików. Do wykonania sorbetu truskawkowego przygotuj:

  • 400 g truskawek,
  • 50 g cukru oraz
  • 80 ml wody.
  1. W pierwszej kolejności, zmiksuj truskawki z cukrem.
  2. Następnie, dodaj odrobinę wody. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj wodę stopniowo.
  3. Odstaw ją do schłodzenia na minimum 6 godzin. I gotowe! Widzisz, jakie to proste!

Domowe kokosowe – rumowe lody

Oto prosty przepis na lody kokosowo-rumowe, które bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Czas na porządne orzeźwienie z karaibską nutą! Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 800 ml gęstego mleka kokosowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 ml rumu
  1. Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Tak, wiemy, że trudno oprzeć się pokusie dodania kilku kropel rumu więcej… Ale uwaga! Zbyt duża ilość alkoholu spowoduje, że lody nie zamarzną.
  2. Przelej masę do foremek. Nie napełniaj ich w całości. U góry zostaw 0,5 do 1 cm wolnego miejsca. Zamrożona masa będzie miała większą objętość.
  3. Najlepiej zostaw foremki na całą noc w zamrażarce. Kiedy lody będą gotowe, włóż je do miski napełnionej kostkami lodu i podaj na stół.
  4. Dla wzmocnienia smaku przed zjedzeniem można je dodatkowo zamoczyć w rumie.
Biały lód na patyku na okrągłej desce z białego marmuru

Nasza wskazówka: dla miłośników czekolady w czasie przygotowania polewy najlepiej wykorzystać ciemną czekoladę. Gorzkawy smak zrównoważy słodycz kokosa.

Iced coffee – mrożona kawa z charakterem

Kawa mrożona to najlepszy wybór dla miłośników kawy w czasie lata. Aby ją zrobić będziesz potrzebować:

  • 80 ml czarnej kawy lub espresso
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz zwykłego, białego
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • odrobina mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • Kakao do dekoracji

Przygotuj kawę. Następnie, osłodź i ostudź ją. Do wysokiej szklanki włóż gałkę lodów, dolej kawę i – opcjonalnie – mleko. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym, aż będzie sztywna. Nałóż śmietanę do szklanek i posyp kakao dla dekoracji.

Idealna dekoracja domowych lodów

Świeże owoce, czekolada, posypka lub kolorowy sos to klasyczne dodatki, które można spotkać w dekoracji domowych lodów. Dzięki słodkim dodatkom lody, nie tylko smakują znacznie lepiej, ale również wyglądają niezwykle stylowo. Już w czasie przygotowywania deseru, możesz dodać do niego ciekawe składniki.

Posiekane orzechy lub kawałki czekolady sprawią, że każdy łyżeczka lodów będzie wyjątkowa. Dodanie do nich przecieru owocowego sprawi, że lody będą miały bardziej orzeźwiający smak i aromat. Będzie się mogło nawet wydawać, że efekt ochłodzenia jest większy! Ogólnie rzecz biorąc, możesz udekorować domowe lody wszystkim, co lubisz i co Ci się podoba wizualnie. Lody doskonale smakują, na przykład w połączeniu z sałatką owocową i sosem czekoladowym. Są po prostu pyszne!

Jak przechowywać domowe lody?

Lody własnej roboty są po prostu pyszne! Jednak małe szanse, że cała porcja zostanie zjedzona za jednym razem. Aby móc delektować się pysznym deserem nawet kilka dni później, należy odpowiednio go przechowywać. Jak zachować właściwy smak i konsystencję lodów?

Przechowuj lody bardzo szczelnie zamknięte. Zalecamy trzymanie lodów w zamrażarce w temperaturze od -10 do -15° C. Ogólnie rzecz biorąc, domowe lody należy przechowywać maksymalnie do tygodnia. Najlepsze do tego są pojemniki do przechowywania żywności. Po rozmrożeniu nie można ich ponownie zamrażać.

Praktyczne i wyjątkowe produkty do lodów

Poza praktycznymi miseczkami, które pozwolą Ci się cieszyć lodami w dowolnym miejscu, w naszej ofercie znajdziesz kolorowe łyżki do lodów, dzięki którym stworzysz jak z lodziarni. Deser możesz podawać też w papierowych kubkach z ciekawymi nadrukami. Niech domowe lody sprawią jak najwięcej radości!

Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych kampanii oraz promocji do stworzenia pięknego domu!