Dekorowanie pierniczków od A do Z
Aromatyczne pierniczki są niezbędnym dodatkiem do każdych świąt Bożego Narodzenia. Nie ma w tym nic dziwnego – zimową porą szczególnie kuszą nas swoim nieziemskim smakiem i aromatem. Upieczenie ich to jednak pół sukcesu – by cieszyły nie tylko wszystkie brzuchy, ale również oczy, należy pięknie je ozdobić! Dekorowanie pierniczków to nic trudnego, a najłatwiej zrobić to domowej roboty lukrem. Jak się do tego zabrać? I jak zrobić lukier? Przygotowaliśmy kilka naszych ulubionych sposobów na ozdabiane pierniczki – na samą myśl cieknie ślinka, więc zaczynajmy!
Aromatyczne pierniczki są niezbędnym dodatkiem do każdych świąt Bożego Narodzenia. Nie ma w tym nic dziwnego – zimową porą szczególnie kuszą nas swoim nieziemskim smakiem i aromatem. Upieczenie ich to jednak pół sukcesu – by cieszyły nie tylko wszystkie brzuchy, ale również oczy, należy pięknie je ozdobić! Dekorowanie pierniczków to nic trudnego, a najłatwiej zrobić to domowej roboty lukrem. Jak się do tego zabrać? I jak zrobić lukier? Przygotowaliśmy kilka naszych ulubionych sposobów na ozdabiane pierniczki – na samą myśl cieknie ślinka, więc zaczynajmy!
Szykując menu bożonarodzeniowe, nie zapomnij również o kilku świątecznych przysmakach, takich jak: grzanym winie, ciasteczkach świątecznych, które uprzyjemniają przedświąteczny czas.
Kiedy dekorować pierniczki?
Zastanawiasz się, kiedy możesz udekorować upieczone pierniczki – od razu po ich wystygnięciu, czy może kiedy już zmiękną?
Jeśli chcesz udekorować swoje wypiecki w całości lukrem, poczekaj aż będe one miękkie. Z kolei, gdy marzą Ci się pierniczki udekorowane delikatnymi wzorkami, warto je ozdobić po ich wystygnięciu.
Pamiętaj: jeśli nie pieczesz pierniczków last – minute, nie musisz śpieszyć się z nich dekorowaniem.
Jak zrobić lukier?
Stając przed decyzją o ozdabianiu naszych pierniczków na święta, musimy wybrać odpowiedni sposób. W przypadku pierniczków będzie to ozdabianie lukrem – ta metoda najbardziej kojarzy się z zimową porą, a sam materiał doskonale kontrastuje z ciemnym ciastem. Dzięki masie lukrowej dekorowanie pierniczków stanie się prawdziwą przyjemnością – z łatwością stworzymy z niej wybrane wzory, dodając magii całemu wypiekowemu „przedsięwzięciu”. Pojawia się jednak pytanie: jak zrobić lukier? Oto trzy sposoby, dzięki którym z łatwością uporasz się z tym zadaniem.
Jak zrobić lukier z białka kurzego?
Śnieżnobiały lukier z białka kurzego to najpopularniejsza z metod – będzie potrzebne Ci oczywiście samo białko z jednego jajka i około półtorej szklanki cukru pudru. Wykonanie jest bajecznie proste! Cukier puder należy przesiać, by pozbyć się grudek. Białko ubić delikatnie, by lekko się spieniło. Gotowe? Połącz składniki i ucieraj tak długo, by powstała jednolita, gęsta masa. Gotowy, lejący się lukier nałóż na ciasteczka i pozwól mu zastygnąć.
Nasza wskazówka: jeśli masa jest zbyt gęsta lub lejąca się, z łatwością uporasz się z tym, dodając kilka kropel wody lub cukru pudru.
Jak zrobić lukier z cukru i wody?
Jeśli nie chcesz wykorzystywać surowego białka przy dekorowaniu pierniczków, z łatwością stworzysz lukier z cukru i wody. Wystarczą około dwie łyżki wody i szklanka cukru pudru. Przesiany cukier puder wsyp do miski, dodaj gorącą wodę i ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Musi być odpowiednio gęsta, więc nie wahaj się dodawać cukru i wody, by kontrolować jej konsystencję. Gdy uda Ci się osiągnąć ideał, od razu zabierz się za ozdabianie ciasteczek.
Barwienie lukru
Nie tylko biel! Ozdabiając swoje pierniczki, nie musisz się ograniczać – samemu tworząc lukier, to Ty decydujesz, jaką przybierze barwę. Pomyśl, ile rodzi to możliwości! Fantazyjne wzory już same rodzą się w głowach – nie wahaj się więc dodać do swoich wypieków odrobiny koloru! Jak zrobić lukier o fantazyjnej barwie? Oto kilka podpowiedzi!
- Fioletowy – dodaj do masy kilka zmiksowanych jagód. Ich mocny kolor z miejsca zabarwi lukier!
- Zielony – oto szalony pomysł – zamiast wody, dodaj do cukru pudru kilka łyżek soku ze szpinaku. Bez obaw, nie będziesz czuć jego smaku, słodkość z łatwością go zneutralizuje.
- Żółty – po prostu dodaj do masy łyżeczkę kurkumy. Sama w sobie nie ma smaku, a nada pięknego, słonecznego koloru!
- Różowy – zmiksuj kilka mrożonych malin i dodaj do lukru. Wygląda pysznie!
- Czerwony – krwista czerwień? Nic prostszego! Dodaj do masy nieco soku z wiśni!
Dekorowanie pierniczków: co jeszcze można wykorzystać?
Do dekorowania pierniczków, oprócz lukru możesz jeszcze wykorzystać:
- Jadalny brokat
- Perełki cukrowe
- Barwniki w sprayu
- Kolorowe posypki
- Czekoladę
Krok po kroku: dekorowanie pierniczków lukrem
Sposób ozdabiania wypieków zależy tylko od Ciebie – nie musisz ograniczać się wyłącznie do lukru. Świetnie sprawdzą się również na przykład kulki jadalne wtopione w lukier, nadające ciastkom fantastycznej faktury. Zanim jednak nastąpią te ostatnie pociągnięcia pędzla na Twoim dziele, trzeba zająć się przygotowanym lukrem! Oto poradnik krok po kroku, jak ułatwić sobie dekorowanie.
-
Krok
Potrzebować będziemy tutki, którą możesz wykonać samemu z pergaminu, lub specjalnego rękawa, worka cukierniczego, który ułatwi Ci dekorowanie lukrem. Gotowe? To świetnie, kontrola przede wszystkim! -
Krok
Przygotowany woreczek zapełnij w połowie lukrem. Zagnij górną część, by nie uciekł Ci górą. Odetnij końcówkę, by zabrać się za dekorowanie pierniczków. Masz pełną władzę i wszystko zależy od Twojej weny! Dobrym pomysłem jest obrysowanie kształtu ciasteczka przy jego krawędzi. -
Krok
Kształt i wzór zależy od Ciebie! Możesz całego pierniczka wypełnić lukrem lub ozdobić go geometrycznym kształtem. A może skuszą Cię rozsiane tu i ówdzie kropeczki? -
Krok
Jeśli masz ochotę, to przed wyschnięciem lukru ozdób swoje wypieki jadalnymi kuleczkami lub brokatem. Urozmaicą Twoje ciasteczka! -
Krok
Pozostaw swoje dzieła do wyschnięcia i ciesz się przepysznymi pierniczkami!
Dekorowanie pierniczków czekoladą
Korzenne ciasta możesz również udekorować za pomocą czekolady. Jest to szybszy i bardziej praktyczny sposób, niż dekorowanie wypieków lukrem.
My pokażemy Ci, jak je udekorować w taki sposób, aby powstały wzorki. Do stworzenia takiej polewy będziesz potrzebować:
- Tabliczka ciemnej czekolady (możesz być gorzka)
- Tabliczka białej czekolady
- Pierniczki
- Wykałaczka
- Mała łyżeczka
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Następnie, połowę ciastek zamocz wierzch pierniczka w miseczce z roztopioną białą czekoladą. A drugą połowę w ciemnej czekoladzie.
- Za pomocą małej łyżeczki, na ciastkach w białej czekoladzie wylej cienkie paski gorzkiej czekolady. Czynność powtórz na pierniczkach w ciemnej czekoladzie.
- Wykałaczką narysuj poprzeczne paseczki (w górę i w dół), jednocześnie przy zachowaniu małych odstępów.
Nasza wskazówka: rysowanie wzorów najlepiej jest rozpocząć z boku pierniczka.
Nasze pomysły na dekoracje z pierniczków
Pięknie ozdobione pierniki są już gotowe, więc idealnie nadają się na fantazyjne dekoracje do naszych domów! Dodają ciepła i podkreślają przytulną atmosferę, której tak łakniemy, gdy za oknem mróz. Nie schrup ich więc od razu – chociaż wiemy, że kuszą samym swoim zapachem!
- Udekorowane pierniczki będą piękną dekoracją stołu wigilijnego. Ułoż je na dekoracyjnej paterze lub talerzu wraz z innymi wypiekami. Także pozornie zaplątane gdzieś blisko serwetek dodają posiłkowi magicznej atmosfery.
- Pierniczki nadadzą się na przykład do dekoracji choinki. Podwieszone wśród zielonych igieł prezentują się znakomicie, odbijając ciepłe światło lampek swoim lukrem.
- Girlanda z piernika robi piorunujące wrażenie – by ją stworzyć, musisz jednak pomyśleć o tym już podczas pieczenia. Konieczne będą bowiem w nich dziurki, przez które przewleczesz sznureczek – reszta to formalność! Taka ozdoba zawieszona nad kominkiem cieszy oczy!
- Jeśli znajdujesz w sobie ogromne pokłady kreatywności, możesz pokusić się o zbudowanie całego domku z piernika – z pewnością spodoba się, zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym.
- Pierniczki będą nie tylko wspaniałą dekoracją, ale także prezentem dla najbliższych. Zapakuj je w słoiki, które możesz przyozdobić świątecznymi naklejkami i czerwoną kokardą!
Szukasz innych pomysłów na pakowanie prezentów świątecznych w postaciu wypieków? Sprawdź nasz artykuł.
Przechowywanie udekorowanych pierniczków
Pierniczki warto upiec przed Bożym Narodzeniem, aby zmiękły. Ponieważ od razu po upieczeniu mogą być trawde. A proces leżakowania sprawi, że będą one miękkie i aromatyczne.
Przechowywanie upieczonych pierniczków
Upieczone pierniczki najlepiej jest włożyć do szklanych słoików, dekoracyjnych puszek i pojemników do przechowywania żywności. Ważne jest, aby pojemniki z pierniczkami były szczelnie zamknięte.
Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Cię do dekorowania pierniczków – to świetna zabawa dla całej rodziny! Koniecznie daj nam znać, jak udało Ci się ozdobić swoje wypieki.
Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na dekoracje świąteczne oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!