5 pomysłów na brunch: najsmaczniejsze propozycje
Brunch łączy to, co najlepsze z naszych dwóch ulubionych posiłków – śniadania i lunchu! To świetne rozwiązanie na leniwy, niedzielny poranek, który przeciąga się aż do popołudnia. Nic przecież nie może równać się z czasem spędzonym ze znajomymi przy znakomitym jedzeniu i kawie – to czas tylko dla Was, czas relaksu i odprężenia. Dzięki naszym wskazówkom urządzisz fantastyczny brunch dla siebie i Twoich najbliższych.
Brunch łączy to, co najlepsze z naszych dwóch ulubionych posiłków – śniadania i lunchu! To świetne rozwiązanie na leniwy, niedzielny poranek, który przeciąga się aż do popołudnia. Nic przecież nie może równać się z czasem spędzonym ze znajomymi przy znakomitym jedzeniu i kawie – to czas tylko dla Was, czas relaksu i odprężenia. Dzięki naszym wskazówkom urządzisz fantastyczny brunch dla siebie i Twoich najbliższych.
Co podać na brunch: tych przysmaków nie może zabraknąć
-
Jajecznica lub omlet
Jajka na ciepło w każdej postaci to prawdziwy klasyk każdego udanego brunchu – znajdują całe rzesze fanów! My proponujemy sycący omlet, an przykład z pora podawany z chrupiącą kromką chleba prosto z piekarnika – to znakomite źródło witaminy B i białek. -
Mrożony parfait, czyli odrobina ekstrawagancji
Parfait to inaczej mrożony krem, w swojej konsystencji przypominający nieco lody i szturmem podbijający każde brunchowe menu! Oto nasza propozycja na warstwowy, chłodzący deser z jego wykorzystaniem. Jest on wręcz idealny na gorący dzień! Do wysokiego kielicha włóż porcję swojego parfait, tworząc pierwszą warstwę. Drugą stanowić będzie schłodzony jogurt naturalny, a z wierzchu dzieła dopełni chrupiące musli i orzechy. Krem ten z łatwością zastąpisz lodami. Z pewnością Twój brunch zaskoczy wszystkich gości! -
Świeże pieczywo z dobrej mąki
Niezależnie, czy wykorzystane będzie do malinowego dżemu, miodu, czekoladowego kremu czy szynki parmeńskiej – świeże pieczywo jest niezbędne na każdym brunchu! Postaraj się o jego różne gatunki – niektórym zasmakuje puszysta chałka, innym lekkie bułki pszenne, a jeszcze innym ciemny, żytni chleb! -
Zimne przystawki
Podajesz sery? Przygotuj stylową deskę serów i podaj je na desce z grubego drewna bądź łupka – położona na środku stołu prezentuje się znakomicie i kusi swoją naturalnością. -
Słodki zawrót głowy
Wielu z nas jest miłośnikami słodkich śniadań i nie ma w tym nic złego! By sprostać najsłodszym wymaganiom łasuchów podaj świeże, drożdżowe ciasto, muffinki, racuchy czy naleśniki. Aż cieknie ślinka! Przekąski zaserwowane z dżemem, syropem klonowym czy kremem czekoladowym smakują obłędnie!
Brunch: organizacja późnego śniadania
Brunch nie jest trudnym przedsięwzięciem w organizacji. Oczywiście najlepiej jest powiadomić jego uczestników na kilka dni przed wydarzeń, na przykład zadzwonić lub wysłać SMS’a. O czym jeszcze musisz pamiętać? Sprawdź poniżej:
- Data brunchu. Najlepszym dniem na organizację brunchu jest sobota albo niedziela. Wtedy Ty i Twoim najbliżsi będą mogli się rozkoszować późnym śniadaniem. Jeśli chodzi o godzinę, pamiętaj aby nie zaproszać gości zbyt późno – optymalnym czasem jest na przykład 10 – 11.
- Menu. Na kilka dni wcześniej przygotuj listę tego, co chciał byś podać swoim gościom, a następnie zrób odpowiednie zakupy.
- Przekąski i drinki. Niektóre dania oraz napoje warto przygotować wcześniej, należą do nich chłodne przystawki oraz rzeczy, które należy schłodzić. Z kolei, takie dania jak gofry, jajka na miękko czy tosty, lepiej jest przygotowywać na bieżąco.
- Atrakcje. Przygotuj kilka pomysłów na gry, w które możecie zagrać w czasie brunchu. Zaproponuj gościom na przykład grę w ,,Czółko” lub ,,Tabu”.
- Dekoracja stołu. Warto jest przygotować stół wieczór wcześniej – rozłóż zastawę oraz dekoracje.
Pomysł na: brunch po francusku
A może tak urządzić brunch po francusku? Na talerzach królować będą chrupiące rogaliki, naleśniki i gofry. Do tego kawa z mlekiem, soki i herbaty. Nie zabraknie też sałatek, kanapek i wrapów. A na deser: ciasto i owoce! Zobacz, jak zorganizować takie spotkanie!
- Zakupy. Odwiedź boulangerie lub po prostu ulubioną piekarenkę i wybierz kilka rodzajów chleba, a do tego dżemy i sery. Aby osłodzić początek dnia, zdecyduj się też na ciasta i drobne słodkości. Ważne, by podczas brunchu delektować się różnymi smakami.
- Przygotuj typowe, francuskie dania na brunch. Kuchnia francuska jest jedną z najlepszych kuchni na świecie. Dlatego przenieście się na chwilę do Paryża lub do Prowancji. A nasze ulubione przepisy znajdzisz poniżej.
- Nakryj stół. Brunch to wyjątkowe spotkanie, więc zastawa też powinna być ładna i różnorodna. Zdecyduj się na obrus w neutralnym kolorze, który będzie wspaniałym tłem dla różnokolorowych talerzyków, półmisków i szklanek.
Croque Monsieur
Croque Monsieur, czyli Chrupiący Pan. Jest to jedna z najpopularniejszych (i najsmaczniejszych) kanapek. A do tego może być ona podana na wiele sposobów. Jego bazą są składniki, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie! Na tost będziesz potrzebować:
- 2 kromki chleba
- 2 grube plastry szynki
- 2 plastry mozarelli
Sos beszamelowy:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 1 litr mleka
- 25 g soli
- czarny pieprz do smaku
- 25 g tartego sera Gruyere
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos: zagotuj mleko, przygotuj zasmażkę (z roztopionego masła z dodatkiem gałki muszkatołowej), a następnie powoli dodawaj mleko ciągle mieszając.
Następnie ułóż składniki warstwowo: zacznij od kromki chleba z sosem beszamelowym, potem ułóż plaster mozzarelli, 2 plastry szyki i znowu plaster mozzerelli. Całość przykryj drugą kromką chleba z moczonego w sosie beszamelowym i posyp tartym serem Gruyere. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż tosty zrobią się złote.
Wskazówka: przygotuj wersję Croque Madame z jajkiem sadzonym na górze kanapki.
Tosty francuskie
Tosty francuskie można zjadać na słodko i na słono. Podpowiemy Ci, jak je wykonać w słodkiej wersji. Do ich wykonania przygotuj:
- Pół bułki paryskiej lub chałki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- Dodatki do tostów: ulubione owoce, syrop klonowy, cynamon, biały serek
- Pokrój bułkę partyską lub chałkę na grubsze, około 1,5 cm kawałki.
- Następnie, do miseczki wbij jajka, wlej całe mleko, dodaj cukru wanilinowego i całość dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię, wyłóż masło i poczekaj, jak się rozpuści.
- Krompki pieczywa wymocz w płynie – po dwóch stronach, a następnie połóż je na rozgrzanej patelni.
- Tosty podsmaż na średniej mocy do momentu, kiedy bedą one rumiane z dwóch stron.
- Gotowe tosty serwuj z ulubionymi dodatkami.
Nasza wskazówka: tosty będą bardziej chrupiące, gdy wykorzystasz czerwste pieczywo.
Brunch po azjatycku
Mamy dla Ciebie dwa proste pomysły na egzotyczny i zdrowy brunch. W menu do wyboru proste sushi lub sajgonki.
Przepis na sajgonki
Składniki:
- papier ryżowy (pamiętaj by, go wpierw zamoczyć!)
- rzodkiewka, ogórek, papryka, marchewka, mięta, sezam lub..
- truskawka, mango, kiwi jagody
Sushi na szybko
Składniki i materiały:
- foremka do lodów
- szpatułka
- ryż do sushi, ocet ryżowy i cukier (odkryj jak gotować ryż do sushi)
- rzodkiewki, ogórki i marchewki w plasterkach, łosoś wędzony
Pomysł na: brunch jako piknik
Urządzasz przyjęcie? Twoja przyjaciółka marzy w wyjątkowym wieczorze panieńskim? Jako jedną z atrakcji niech będzie brunch nad jeziorem lub na plaży! Przygotuj kosz piknikowy z przekąskami, wielorazowe kieliszki do szampana, koce oraz dużą ilość wygodnych poduszek! Oczywiście nie zapomnij o odpowiednich dekoracjach na panieński brunch – balony, girlandy, może kilka bukietów kwiatowych lub z trawy pampasowej.
Na ta okazję polecamy przygotować kilka rodzajów drinki, na przykład włoski Aperol Spritz czy drink Bellini. Oto przepis!
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 butelka wina musującego typu prosecco
- 40 ml brandy
- sok z limonki lub cytryny
Do misy blendera włóż przepołowione brzoskwinie (bez pestki) i na sam początek dodać jedną szklankę wina i wszystko zblendować. Dodaj resztę alkoholu i szybko zblenduj całość. Przelej do wysokiego dzbanka i wstaw na około godzinę do lodówki.
Przyjęcie świąteczne jako brunch
A co powiesz na organizację przyjęcia świątecznego pod postacią brunchu? Na środek stołu połóż wieniec adwentowy oraz kilka świeżych kwiatów oraz bombki. Talerzyki udekoruj serwetkami w kształcie choinek, a zimne przekąski podaj na drewnianych deskach do krojenia. Oto nasza propozycja na świąteczny brunch: quiche z pora oraz boczku.
- Kruche ciasto – możesz je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie
- Kawałki boczku
- 2 duże, całe pory
- 4 jajka
- Opakowanie serka śmietankowego
- Pół szklanki mleka
- Tymianek
- Łyżeczka musztardy Dijon
- 150 g startego sera
- Sól i pieprz do smaku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia. Piecz je przez około 10 min to jego zrumienienia.
- W tym czasie, rozgrzej patelnię i na małym ogniu zacznij podsmażać boczek. Pokrój pora, zarówno białą i zieloną część, które następnie dodaj do boczku. Dodaj pieprz. Smaż przez około 8 minut, następnie niech
- Do osobnej miski dodaj jajka, serek śmietankowy, mleko, musztardę oraz tymianek. Całość połącz.
- Do masy jajecznej dodaj pora z boczkiem i wymieszaj do połączenia się składników.
- Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz przez około 45 – 50 minut.
Odkryj też nasz pomysł na ciasto francuskie w kształcie choinki!
Pomysł na: garden party
Latem najlepszą możliwością jest zorganizować brunchu w przyjęcia w ogrodzie! Ustaw stół w słonecznym miejscu, postaw na klasyczną, białą zastawę talerzy, srebrne sztućce, a na paterach ze słodkościami ułóż delikatne kompozycje kwiatowe.
Szukasz wskazówek na organizację przyjęć? Pomożemy Ci w :
- imprezie karnawałowej,
- parapetówce,
- baby shower,
- komunii w domu,
- i wielu innych!
Idealnie dekoracje na brunch
Najpiękniejszymi dekoracjami stołu podczas każdego brunchu są oczywiście wszelkie przysmaki – nic nie zaprezentuje się lepiej niż parujące jeszcze naleśniki, świeży, chrupiący chleb, zapiekany boczek czy położone gdzieniegdzie ciasteczka.
- Wszystkie te przekąski są prawdziwymi artystami na scenie i, aby wyglądały jeszcze cudowniej, należy zadbać o scenografię!
- Babeczki, małe ciasteczka i czekoladki wyłóż na paterze na ciasto, by dobrze było je widać.
- Umieszczony obok nich świeży bukiet kwiatów doda niezbędnego koloru całości. O tym, jak dekorować stół na brunch, przeczytasz poniżej.
Kwiatowe dekoracje na brunch
Wspaniałymi, dodatkowymi dekoracji stołu na brunch będą oczywiście kwiaty – w postaci bukietu w wazonie, pojedynczych jako dekoracja serwetki dla gościa lub jako mniejsze bukieciki. Oto kwiaty, które będą się wyjątkowo prezentować:
- Latem wybierz piwonie, a zimą eleganckie hortensje. Jeśli chcesz, dopasuj kwiaty do koloru serwetek – wszelkie powtórzenia barw sprawiają, że całość wygląda estetycznie i harmonijnie.
- Bukiet lawendy idealnie współgra z obrusem w kolorze kremowym.
- Żółte tulipany wyglądają jak wiosna zaklęta w wazonach, więc wykorzystaj je do stworzenia unikalnej atmosfery po długiej zimie!
- Kosze owoców i pieczywa świetnie prezentują się w koszyku wyłożonym serwetką z materiału – do stylu rustykalnego pasuje wiejska chusta w kratę, pastelowe kolory dodają kobiecości, a monochromatyczna czerń i biel podkreśla nowoczesny styl Twojego brunchu.
Szukasz pomysłów na dekoracje na inne imprezy i przyjęcia? Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy:
- impreza karnawałowa,
- wieczór panieński,
- i inne!
Zanim przyjdą goście
- Wskazówka 1: Dowiedz się, czy Twoi goście mają jakieś preferencje żywieniowe i weź to pod uwagę przy planowaniu swojego posiłku. Jeśli przyjmujesz wegan, warto zastąpić tradycyjne mleko na owsiane. Wszyscy z pewnością docenią Twoje starania!
- Wskazówka 2: Podaj niskokaloryczne dania – nie pozwól, by dieta uniemożliwiła niektórym Twoim gościom w pełni cieszyć się w Twój brunch. Warto zaopatrzyć się w odtłuszczony jogurt ze świeżymi owocami czy przygotować dietetyczny omlet z grzybami. Może część z nich skusi się na zdrowy, lekki pudding z nasionami chia?
- Wskazówka 3: Mierz siły na zamiary! Przygotuj bufet adekwatnie do liczby gości, zarówno tak, aby nikt nie wyszedł głodny i aby nie marnować produktów. Pamiętaj, że brunch może przeciągnąć się nawet na kilka godzin, a brak jedzenia nie może być powodem, by przestać śniadać!
Jemy oczami – aranżacja stołu na stylowy brunch
Nie samym jedzeniem człowiek żyje – przekąski znakomicie nasycą nasze brzuchy, ale co z nasyceniem naszych oczu? Przygotowując się na brunch, warto zadbać o estetykę naszych stołów.
- Chcesz podać jajka na miękko? Przy każdym talerzu umieść specjalny kieliszek, aby Twoi goście mieli gdzie je położyć.
- Nie zapomnij o małej łyżeczce!
- W dostępnym dla każdego miejscu umieść więcej talerzy śniadaniowych na różne dania – małe talerze w kolorze limonkowej zieleni sprawdzą się zarówno w stylu scandynawskim, jak i rustykalnym.
- Stylowe talerze z ekstrawaganckimi motywami i mnóstwem detali są nieodłączną częścią każdego eleganckiego brunchu.
- Fantazyjne, kolorowe filiżanki dodadzą energii niedzielnemu spotkaniu i wprowadzą nieco luzu.
- Jeśli czujesz, że potrzeba Ci odrobiny nonszalancji, gustowne kubki w różnych kolorach i rozmiarach pozwolą zerwać ze sztywnymi schematami.
Niezależnie od tego czy marzy Ci się elegancki brunch z wykwintnymi daniami, dress-codem i piękną porcelaną, czy relaksujący poranek wśród przyjaciół i totalnego luzu, dzięki naszym wskazówkom z pewnością spełnisz oczekiwania wszystkich gości i wspólnie świetnie spędzicie czas.
Być może uda Wam się stworzyć piękną tradycję weekendowych brunchy w najlepszym gronie? To fantastyczny rytuał wart kultywowania! Już teraz zajrzyj do inspirującego świata Westwing i zainspiruj się tym, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Znajdziesz tam tematyczne kampanie, z pomysłami na brunch oraz artykuły, które uczynią Twój dom piękniejszy!