Kanapki z awokado: 10 pomysłów na trendy food
Awokado to owoc, który w ostatnich latach znacząco zyskał na popularności poprzez należenie go grupy tzw. superfoods. Superfoods, czyli super żywność to takie produkty, w których skład wchodzą wyjątkowo cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. A jeśli mówimy o super żywności, nie możemy pominąć tak wartościowego owocu, jakim jest awokado! Jest to bardzo smaczny dodatek do potraw, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Zastanawiasz się z czym połączyć awokado? Jakie są jego właściwości? Dodatkowo, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów, którymi możesz się zainspirować tworząc pyszne śniadanie, przystawki lub kanapki z awokado. Sprawdź sam!
Awokado to owoc, który w ostatnich latach znacząco zyskał na popularności poprzez należenie go grupy tzw. superfoods. Superfoods, czyli super żywność to takie produkty, w których skład wchodzą wyjątkowo cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. A jeśli mówimy o super żywności, nie możemy pominąć tak wartościowego owocu, jakim jest awokado! Jest to bardzo smaczny dodatek do potraw, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Zastanawiasz się z czym połączyć awokado? Jakie są jego właściwości? Dodatkowo, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów, którymi możesz się zainspirować tworząc pyszne śniadanie, przystawki lub kanapki z awokado. Sprawdź sam!
Fakty o awokado
Awokado, czyli po polsku smaczliwka wdzięczna, to wprawdzie owoc tropikalny, który w polskiej kuchni zagościł stosunkowo niedawno, ale zebrał już sobie solidne grono wielbicieli i zwolenników. Warto poznać bliżej ten niesamowity owoc, dlatego też zebraliśmy 6 podstawowych faktów o awokado!
- Naturalnie awokado rośnie w klimacie tropikalnym na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości i wyjątkowo długo dojrzewa: nawet od 6 do 8 miesięcy!
- Za wysoką wartość zdrowotną awokado odpowiadają 3 komponenty: fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i mikroelementy.
- Jeden cały owoc dostarcza ok. 220 kcal.
- W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
- Awokado jest bogatym źródłem cynku, co może uchronić mężczyzn przed problemami z prostatą.
- Jeśli chcesz przyspieszyć proces dojrzewania awokado, należy umieścić owoc w papierowej torebce na 2-4 dni z bananem lub jabłkiem.
Kanapki z awokado: właściwości
Patrząc na wymienione wyżej fakty o awokado, powinien nasunąć Ci się jeden podstawowy wniosek – jest to niesamowicie zdrowy owoc! I będzie to bardzo słuszne stwierdzenie! Oprócz całej gamy witamin, awokado zawiera lekkostrawne tłuszcze, przez co pomaga wątrobie i przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu. Co więcej, ktokolwiek ma problemy ze stanem zapalnym stawów — powinien obowiązkowo włączyć awokado do swojej codziennej diety! Masz problem z cukrzycą? Jedz awokado! Wykazuje ono działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II.
Ty lub ktoś w Twojej rodzinie cierpi na miażdżyce, albo zmaga się z podwyższonym cholesterolem? W takiej sytuacji również awokado okazuje się zbawienne. Beta-sitosterol znajdujący się w jednonienasyconych tłuszczach pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów, natomiast wspiera prawidłowy poziom „dobrego” cholesterolu.
Awokado uzupełnia niedobory witaminy B9 we krwi. Jest to bardzo ważna właściwość, ponieważ witamina B9 pozwala organizmowi wyprodukować serotoninę i noradrenaliny. Serotonina zapewnia spokojny sen oraz działa kojąco i uspokajająco, natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
Pomysły na kanapki z awokado
Awokado ma wiele właściwości odżywczych samo w sobie, ale kiedy połączymy je z innymi produktami o wysokiej wartości odżywczej będą one działać synergistycznie, podnosząc wartość odżywczą posiłku.
Kanapki z awokado warto chociażby łączyć w koktajlach z natką pietruszki, jarmużem albo z pomarańczami ze względu na lepsze wchłanianie beta-karotenu, dzięki zawartości tłuszczu. Świetnie odnajdzie się wraz z pomidorami w formie lekkiej sałatki. Niemniej jednak, chyba zgodzisz się, że najlepszą i najłatwiejszą formą podania awokado będą kanapki jako szybkie śniadanie!
Kanapka z awokado i jajkiem
Połączenie awokado na kanapce razem z jajkiem jest jednym z najlepszych, śniadaniowych połączeń. A do tego, możesz je zjeść na chwilę przed wyjściem do pracy!
Składniki:
- Jajko
- Połowa awokado
- Kiełki rzodkiewki
- Sól i pieprz
- 2 kromki chleba razowego
Jest to klasyczna śniadaniowa propozycja. Zawiera tłuszcz i białko czyli idealny zestaw na początek dnia. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na plasterki. Awokado wydrąż ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Chleb posmaruj masłem. Połóż na nim jajko, awokado i kiełki. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Kanapka z awokado: czym można ją urozmaicić?
Dzięki maślanemu, lekko orzechowemu smakowi awokado można łączyć z wieloma składnikami. Oto najlepsze połączenia:
- biały serek, nasionka kuminu i szczypta soli,
- czerwona cebula i wędzony łosoś
- pomidorki koktajlowe i bazylia,
- ostry sos i sok z cytryny,
- truskawki i ocet balsamiczny,
- feta i szczypiorek.
Tost z awokado
Składniki:
- Garść orzechów włoskich
- 1 dojrzałe awokado
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- Gruszka
- Kawałek sera blue / gorgonzola
- 2 łyżki miodu
To chyba nasze ulubione połączenie awokado! Na rozgrzaną patelnie wrzuć orzechy włoskie i praż je, do momentu gdy nabiorą złotego koloru. Rozgnieć awokado w misce. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Chleb zapiecz w tosterze a następnie posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż plastry gruszki i ser gorgonzola lub blue. Posyp całość prażonymi orzechami i skrop obficie miodem. Brzmi pysznie, prawda?
Wrapy z awokado
Wrap to również rodzaj kanapki z placów tortilli z zawiniętym nadzieniem. Jest to świetny pomysł na lunch do pracy! Do przygotowania wrapa z awokado z kurczakiem przygotuj:
- awokado,
- 150 g piersi z kurczaka,
- pieczoną, czerwoną paprykę,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczkę oliwy,
- pół łyżeczki chili w proszku,
- wyciśnięty sok z limonki,
- opakowanie placków tortilli.
Krok
Pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki, które następnie wymieszaj z sokiem z limonki, chili oraz czosnkiem.
Krok
Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj do niej mięso. Smaż je przez kilka minut, tak aby kurczak był gotowy w środku.
Krok
W międzyczasie na drugiej patelni podgrzej placki tortilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok
Rozgnieć dojrzałe awokado, dodaj do niego szczyptę soli, pieprzy oraz pieczoną paprykę.
Krok
Gotowy farsz wyłóż na placek tortilli. Zroluj ją i przetnij na pół.
Wrapy świetnie smakują z salsa pomidorową oraz guacamole. Jak je wykonać? Sprawdź poniżej!
Jak wybrać awokado idealne?
Idealne awokado to takie, które można łatwo wyjąć ze skórki i bez problemu rozgnieść widelcem. Czym się skierować w sklepie szukając idealnego owocu? Oto nasze porady:
- Kolor. Im ciemniejszy kolor skórki, tym lepszy owoc. Jednak , pamiętaj, że inaczej będzie wyglądać awokado Haas (ciemno-fioletowa skórka), a inną Fuerte (zielona skórka, bez plam).
- Sprawdź jego miękkość. Awokado, które jest gotowe do spożycia jest miękkie, ale przy naciśnięciu sprawia mały opór. Kupując twarde awokado, pamiętaj, że będzie ono potrzebować kilku dni.
- Kolor szypułki. Ostatnim punktem na liście jest kolor owocu pod szypułką. Awokado, które można już spożyć ma barwę jasno – żółtą lub jasno – zieloną, bez żadnych widocznych plamek.
Przepis na guacamole
Guacamole to najpopularniejsza meksykańska salsa! Idealnie nadaje się na kanapkę, tosta czy do zjedzenia z nachosami. Potrawa ta sprawdzi się na przyjęcia, romantyczną kolację i luźne spotkanie z przyjaciółmi jako przekąska na przyjęcie.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- Sól i pieprz
- Sok z połowy limonki
- Pomidor
- Papryczka chilli
- Czosnek
- Kolendra
- Czerwona cebula
Awokado obierz ze skórki i wyjmij pestkę. Dokładnie rozgnieć je widelcem w misce, dodają sól, pieprz wraz z sokiem z limonki. Na sam koniec dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, pomidora oraz świeżą kolendrę. Wymieszaj i… gotowe! Proste, prawda?
A na czym najlepiej prezentują się kanapki z awokado? Oczywiście na małych talerzykach – mogą być kolorowe, mogą być w jednym kolorze. Na każdym z nich będą one smakowicie wyglądać.
Zarejestruj się za darmo na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji do każdego pomieszczenia, akcesoriów kuchennych, na których podasz kanapki z awokado oraz wyjątkowych ofert.