Przy świętecznym stole u Zosi Cudny
Elegancka przytulność w rustykalnym stylu połączona ze szczyptą skandi – tak prezentuje się wigilijna jadalnia, którą urządziła Zosia Cudny, autorka bloga kulinarnego „Make Cooking Easier.” Blogerka i mistrzyni kuchni zdradziła nam, jak wyglądają jej świąteczne przygotowania. Odkryj propozycje na stół wigilijny i świąteczne wnętrze oraz zainspiruj się przepisami Zosi Cudny, które możesz wykorzystać w czasie Świąt!
Elegancka przytulność w rustykalnym stylu połączona ze szczyptą skandi – tak prezentuje się wigilijna jadalnia, którą urządziła Zosia Cudny, autorka bloga kulinarnego „Make Cooking Easier.” Blogerka i mistrzyni kuchni zdradziła nam, jak wyglądają jej świąteczne przygotowania. Odkryj propozycje na stół wigilijny i świąteczne wnętrze oraz zainspiruj się przepisami Zosi Cudny, które możesz wykorzystać w czasie Świąt!
Wigilijny stół: wspomnienia i inspiracje
Przy aranżacji domu na Gwiazdkę, Zosia czerpie inspiracje głównie ze swoich wspomnień z dzieciństwa – w dekoracji jej świątecznego stołu znajdziesz rodzinną porcelanę, sztućce i bożonarodzeniowe dodatki, które wyjmowane są specjalnie na wieczerzę wigilijną. Co roku rodzina Zosi spotyka się u niej w domu na dzień przed Wigilią, gdzie wspólnie dekorują stół, przy śpiewaniu kolęd i grzanym winie.
Grzaniec z białego wina według Zosi Cudny
Składniki:
- butelka białego wina
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- garść świeżej żurawiny
Przygotowanie:
Podgrzej białe wino z miodem, kawałkami pomarańczy, goździkami, laskami cynamonu i żurawiną.
Świąteczny drink Negroni z przepisu “Make Cooking Easier”
Składniki na 1 porcję:
- 30 ml ginu
- 30 ml słodkiego wermutu
- 30 ml likieru Campari
Wymieszaj wszystkie podane składniki i przelej do schłodzonej szklanki, którą wcześniej możesz od wewnątrz wysmarować skórką z pomarańczy. Podaj z kostkami lodu.
Zosia Cudny i jej wskazówki, jak nakryć świąteczny stół
Kolacja wigilijna Zosii Cudny odbędzie się w jasnej jadalni z białego drewna, w której rustykalna przytulność łączy się ze skandynawską prostotą i błyskiem glamour. Bazę wnętrza stanowi naturalne drewno z surowym wykończeniem oraz malowane na biało. Dekoracje świąteczne utrzymane są do minimum w duchu skandynawskiej prostoty. Zosia wykorzystała tu również zielone wieńce adwentowe i girlandy z gałązek sosny, przyozdobione prostymi, białymi świeczkami. Całość podkreśla dekoracja z gałązek głogu w wazonie, które dodadzą świąteczny czerwony akcent do białozielonej aranżacji.
Stół wigilijny Zosi Cudny jest tradycyjny, komfortowy i z klasą. Na białym drewnianym stole, wzbogaconym o płytę z prawdziwego marmuru, znajdziesz kryształowe szklanki i karafkę z transparentnego szkła. Zwróć uwagę na ich misterny dekor! Do tego jasne tekstylia w urocze paski, praktyczne zdobione tace oraz srebrne błyszczące sztućce. Wraz z klasyczną białą zastawą tworzą doskonały elegancki zestaw do aranżacji bożonarodzeniowego stołu.
“Make Cooking Easier” i jej kulinarne wskazówki specjalnie dla Westwing
Potrawy wigilijne na stole Zosi to zarówno klasyka, ale i ekscytujące nowości – od tradycyjnego barszczu na zakwasie, po mniej typowe desery świąteczne jak tost francuski z musem śliwkowym. Niezmiennie pozostaje to, iż potrawy muszą być oczywiście przygotowywane wspólnie z całą rodziną. Tak jest od dzieciństwa, kiedy to każdy domownik starał się pielęgnować świąteczną atmosferę.
Na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia upiecz ciasto marchewkowe i zaproś swoich najbliższych. Wspólnymi siłami ustalcie menu. Niech każdy uczestnik Wigilii przygotuje jedną potrawę, która najlepiej mu wychodzi. Boże Narodzenie to przecież rodzinne święto!
Zosia Cudny, autorka bloga “Make Cooking Easier”
Świąteczna uczta śniadaniowa, czyli podsmażona chałka z musem śliwkowym
Składniki:
- 1 chałka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- do smażenia: masło
- do podania: świeże owoce lub konfitury
Mus śliwkowy:
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- do smażenia: olej roślinny
-
Chałka
Roztrzepane jajko połącz z mlekiem, cynamonem i miodem. Kromki chałki zanurz w mieszaninie mlecznej i smaż na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron, do zarumienia. -
Mus śliwkowy
Śliwki pokrój na połówki i usuń pestki. W żeliwnym garnku rozgrzej miód, dodaj cynamon i śliwki. Całość gotuj, mieszając. Mus skrop sokiem z cytryny.
Jeśli chcielibyście zgłębić sposoby aranżowania pięknego stołu i nauczyć się celebrować każde spotkanie, to Zosia właśnie wydała e-book “Make Table Easier“. Zaprasza w nim do swojej codzienności i opowiada o sztuce gościnności.
Spełniaj swoje świąteczne marzenia! Jednak zanim urządzisz Wigilię w stylu Zosi Cudny, zarejestruj się na Westwing! Dzięki temu nie przegapisz naszych najlepszych ofert oraz promocji, które ułatwią Ci stworzenie wymarzonego domu! A jeśli interesuje Cię, jak mieszkają inne inspirujące osoby, zobacz więcej artykułów z cyklu Homestories.